Wie zijn de gezichten van de partijen waar we in Hengelo en Enschede op kunnen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart? En wat vinden zij? In het kader van de 1Twente-verkiezingscampagne 'Ik Teken voor 80' bestoken we de lijsttrekkers van beide gemeenten met vragen. Deze keer in de rubriek Vragenvuur Sebastiaan van der Pal, lijsttrekker van D66 Hengelo.
Op de vraag of hij zich meer aangetrokken voelt tot de sociale dan de liberale component van de partij antwoordt Van der Pal gedecideerd: "De sociale!" Op de vraag met wie hij liever zou samenwerken, PVV of FvD, komt het antwoord veel minder snel: "Deze partijen sluiten bepaalde groepen uit. Ze schrijven anderen af om er zelf sterker uit te komen, dat vind ik een zwaktebod. Dan heb je geen sterk verhaal. Dat doen ze allebei, hoewel ze het ontkennen. Als ze niet langer anderen uitsluiten, willen wij best met hen praten. Als ik ze een tip mag geven: blijf altijd bij jezelf."
Sebastiaan van der Pal (44) is getrouwd met Marijke en samen hebben ze twee jonge dochters. Hij is eigenaar van spellenspeciaalzaak De Dondersteen, een winkel met een 'sterke sociale functie', vertelt hij: "Het is een tweede huiskamer voor velen en de winkel heeft al menigeen uit een sociaal isolement getrokken." Sinds 2010 voelt hij een sterke betrokkenheid bij D66 Hengelo, de partij waarvan hij nu voor de derde keer op de lijst staat en voor het eerst als lijsttrekker. Hij was de afgelopen tijd al wel actief als fractievertegenwoordiger. In zijn vrije tijd speelt Sebastiaan van der Pal graag spellen (zowel op een bord als op de computer), leest hij en bezoekt hij de bioscoop. Mogelijk zegt dit ook iets over hem: Van der Pal is gek op zijn vier binnenkatten.
Op de stelling 'Hengelo moet parkeren in de stad gratis maken' antwoordt de D66-voorman volmondig 'nee': "Gratis bestaat niet. We maken jaarlijks tonnen aan kosten voor onze parkeerfaciliteiten. Dat moet toch betaald worden? Ik hoor bij mij in de winkel (Van der Pal is eigenaar van spellenwinkel De Dondersteen. zie kader, red.) nooit mensen zeggen dat ze die 2 euro per uur te veel vinden. Wél zeggen ze: 'Voor dat geld hebben we hier een leuke tijd'. Je zou wél in gesprek kunnen gaan over de precieze hoogte van het bedrag, maar dat is iets anders dan het parkeren gratis maken."