Verkeer
Stuur appje
Zoek
20220308 ITV80 1 TV in de Wijk 0750 gast Martin Homrighausen CLEAN

De tuinders van ’t Vaneker worden bij hun passie niet geremd door cultuurbarrières

In de Enschedese wijk Deppenbroek staat het volkstuinencomplex ’t Vaneker. Dit complex bestaat uit 104 moestuinen die door honderd verschillende tuinders worden bewerkt. Dat deze tuinders verdeeld zijn over veertien verschillende nationaliteiten maakt niets uit. Voorzitter Martin Homrighausen vertelt tijdens de uitzending van 1Twente Vandaag, over deze bijzondere plek.

Sinds drie jaar is Martin Homrighausen de voorzitter van de ’t Vaneker. Toen hij begon, zag het complex er slecht uit. De looppaden waren ongeschikt voor mensen op leeftijd, dus moesten deze worden gerenoveerd. Inmiddels is dat gelukt waardoor het pad nu een stuk veiliger is. Dit is niet alleen mooi voor de oudere mensen, maar ook voor jonge gezinnen die graag een tuin onderhouden.

Nationaliteit maakt niet uit

Deze verzameling aan tuinen is een echte smeltkroes geworden binnen Enschede. De honderd hoveniers komen niet alleen uit Deppenbroek en Mekkelholt. een vijfde deel komt uit alle delen van de stad. Daarnaast wonen deze mensen nu in Enschede, maar komen ze oorspronkelijk uit alle uithoeken van de wereld. “We hebben onder andere mensen uit Turkije, Afghanistan, Bosnië, Kroatïe, Polen, Egypte, Rusland, Nieuw-Zeeland en Engeland,” zegt Homrighausen.

De vele nationaliteiten leveren geen communicatieproblemen op. “Met de Engelse en Duitse taal kan ik me redden. De andere talen worden lastiger. Toch is het niet zo dat ieder voor zich alleen maar aan zijn eigen tuintje werkt. We doen heel veel samen. We geven elkaar veel advies en het is een gezellige groep mensen.”

Screenshot volkstuinen het vaneker
Beeld: Redactie 1Twente

Kinderboerderij

Homrighausen vind dat het bestuur van ’t Vaneker het prima voor elkaar heeft. Alle 104 tuintjes zijn verhuurd en bij de tuindersgroep wordt er niemand buitengesloten. Toch is er een situatie waar hij van baalt. “Zonder dat wij het wisten heeft de gemeente de grond waar onze tuinen staan voor een symbolisch bedrag verkocht aan de kinderboerderij.

“Nu moeten wij het huren van die partij en zij wilden ons meteen met een huurverhoging opzadelen. We betaalden 40 cent per vierkante meter per jaar, wat een laag bedrag is. Ik heb mijn poot stijf gehouden en ervoor gezorgd dat dit zo zou blijven. Daarnaast konden het bestuur van het tuinencomplex en de kinderboerderij een tijd lang niet door één deur. Nu zijn we goed in gesprek en is de situatie positief.”

Oproep aan de gemeente

Op het moment dat Homrighausen gevraagd wordt wat de gemeente kan doen om Enschede een betere stad te maken, weet hij precies wat hij graag zou willen zien. “Meer voorzieningen voor de jeugd. Ik heb ruim 30 jaar de jongerensociëteit ‘de Kajuit’ gerund. Deze bestaat nu niet meer wat toch een flink gemis is.”

Daarnaast zou de gemeente wat ruimhartiger mogen zijn richting verbindende plekken zoals het tuinencomplex “Wij hebben geen gemeentelijke steun nodig voor de huur, wel voor het onderhoud. We zouden graag een nieuwe centrale voorziening hebben. Op dit moment staat er een schuur van vijftig jaar oud. Er is niet genoeg budget om dit zomaar te verbouwen. Als je ziet dat wij in anderhalf seizoen tijd negentig kubieke meter aan afval hebben afgevoerd, dan mag daar ook iets tegenover staan.”

Tot slot heeft Homrighausen ook nog een bouwtechnisch advies voor de gemeente Enschede: “Stop met het bouwen van ondergrondse parkeergarages. Het levert een enorme opstuwing van het grondwater op en het peil ligt al zo hoog. Gelukkig is mijn kelder 99 procent waterdicht. De gemeente doet wel iets aan het opvangen van het water. Maar dat is toch echt niet genoeg,” aldus Martin Homrighausen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.