Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelo wil flitsbezorging aan banden leggen na klachten uit centrum

20211018 NIEUWS flink Enschede app 1 Twente Frank Bemthuis 0004
Via een app kunnen mensen hun boodschappen bij Flink bestellen. Daarna hebben ze de spullen binnen 10 minuten in huis.
Beeld: Frank Bemthuis / 1Twente

De gemeente Hengelo wil de vestiging van flitsbezorgsupermarkten kunnen reguleren. Op dit moment is dat niet mogelijk. Flitsbezorgdiensten zijn in feite minidistributiecentra in een winkelstraat. In Hengelo zit er sinds een half jaar eentje in de Nieuwstraat: Flink.

Tijdelijke regelgeving

Een flitsbezorgorganisatie kan zich nu in elk winkelpand vestigen, waar de bestemming detailhandel op rust. Vanuit zo’n vestiging, ook wel 'dark stores' genoemd, worden boodschappen door de stad bezorgd. Dat kan tot overlast in de omgeving leiden, leert de ervaring. Daarom heeft de gemeenteraad op 9 maart besloten tijdelijke regelgeving vast te stellen om grip te krijgen op nieuwe vestigingen en locaties. Belangrijke voorwaarde hierbij: geen overlast voor de omgeving. Dit zogeheten 'voorbereidingsbesluit' is direct van kracht door vaststelling in de gemeenteraad.

Klachten

De gemeente ontvangt klachten over de uitstraling van de dark store in de Nieuwstraat en de stalling van veel fietsen in de openbare ruimte voor de zaak. Ook vallen de vele fietsbewegingen vanaf en naar het pand op en de hoge snelheden die de bezorgers hanteren. Daardoor ontstaan regelmatig gevaarlijke situaties voor voetgangers in de winkelstraten. De Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) heeft inmiddels ook zijn bezorgdheid geuit. De gemeente en de SCH zijn met de ondernemer in gesprek over verbetering van de situatie.

icon_main_info_white_glyph

Wat is een voorbereidingsbesluit?

De gemeenteraad kan een voorbereidingsbesluit nemen en daarmee verklaren dat voor een bepaald gebied een bestemmingsplan gemaakt gaat worden. Dit gebeurt om te voorkomen dat er in dat gebied ontwikkelingen plaatsvinden, die niet gewenst zijn en in strijd zijn met het nieuw te maken bestemmingsplan. Een voorbereidingsbesluit heeft een geldigheid van één jaar en kan niet worden verlengd. Wel kan de raad weer een nieuw voorbereidingsbesluit nemen.

Uitwerking

De 'dark store' van Flink in de Nieuwstraat is niet voor publiek toegankelijk, maar valt wel binnen de bestemming detailhandel. Daarom kan een flitsbezorger zich zonder nadere ruimtelijke afweging vestigen in panden met een detailhandelbestemming. Dat was aanleiding voor de gemeente om een voorbereidingsbesluit vast te stellen. Het vraagt nog om uitwerking in de vorm van nieuw beleid in de komende raadsperiode. Dat beleid moet uiteindelijk de basis vormen voor een nieuw bestemmingsplan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.