Verkeer
Stuur appje
Zoek

GroenLinks Hengelo snapt niet waarom fietsenstalling Wetplein niet overdekt kan

3d fietsenstalling okra
Een 3D-impressie van de beoogde fietsenstalling
Beeld: OKRA Landschapsarchitecten

GroenLinks Hengelo dient een motie in om de beoogde bewaakte fietsenstalling op het Wetplein alsnog te overdekken. De behandeling van het plan staat woensdagavond op de agenda van de gemeenteraad. Een overdekte fietsenstalling stond aanvankelijk wel in het plan, maar is later uit het definitieve ontwerp gehaald.

Make-over

Het Wetplein krijgt een flinke make-over. Er komt meer groen, iets minder grijs (lees: parkeerplaatsen) en er komt een nieuwe bewaakte fietsenstalling. Het was eerst de bedoeling dat deze fietsenstalling een overkapping zou krijgen met zonnepanelen, maar omwonenden zagen dit niet zitten. Zij waren bang voor de schittering van zonlicht in hun woningen. De zonnepanelen waren bedoeld om energie op te wekken voor die hier gestalde e-bikes en -auto's. Nu er geen zonnepanelen op de stalling hoeven, is de overkapping ook niet nodig.

Motie

Volgens GroenLinks is de herontwikkeling van het Wetplein een uitgelezen kans om een bewaakte en beschutte fietsenstalling te realiseren. De partij snapt dan ook niet waarom de fietsenstalling niet overdekt is. Fractievoorzitter Jan Evers: “Wat schetst onze verbazing: in de plannen is het overdekt zijn van de fietsenstalling weggelaten, en de realisatie van het ‘gratis bewaakt’ wordt afhankelijk gesteld van het later vinden van de middelen hiervoor.”

Hettie van der weide gerrit megelink wetstraat FRANKLIN VELDHUIS
Lees ook
Geen zonnepanelen op fietsenstalling Wetplein: omwonenden blij

Groen dak

GroenLinks wil graag een extra vergroening voor de fietsenstalling. Ze willen de fietsenstalling overdekken met groen sedumdak. Sedumdaken, mits op grote schaal voorkomend, zorgen voor verkoeling in warme zomers, omdat ze water enige tijd vasthouden in tijden van droogte. Wat ook weer zorgt voor minder pieken tijdens hevige buien. "Verder dragen de daken bij aan een grotere biodiversiteit”, aldus Jan Evers.

315 fietsen gestolen

Hengelo heeft al een bewaakte fietsenstalling nabij het Burgemeester Jansenplein. Het aantal fietsendiefstallen in Hengelo blijft ongeveer gelijk. Uit cijfers van de politie blijkt dat er sinds maart 2020 315 fietsen zijn gestolen in de Hengelose binnenstad. Dat zijn gemiddeld veertien fietsen per maand. Alleen tijdens de lockdowns werden er aanzienlijk minder fietsen gestolen. Het gaat hier om gestolen fietsen waarvan aangifte is gedaan. Vooral elektrische fietsen zijn in trek bij dieven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.