Tijdens vier speciale thema-uitzendingen van het vaste radioprogramma, gaat 1Twente met een mobiele studio naar de wijken van Enschede. Op maandag 7 maart stond de studio in Twekkelerveld. Te gast was Gerard Stegeman, een 74-jarige Enschedeër die zijn hele leven lang in deze wijk woont. Hij heeft van dichtbij gezien hoe de wijk veranderd is en vertelt erover tijdens de uitzending van 1Twente Vandaag.
Gerard Stegeman is een Twekkelevelder in hart en nieren. Hij heeft tijdens zijn leven op verschillende plekken binnen deze wijk gewoond. Over de jaren heeft hij precies kunnen zien hoe de buurt is veranderd. Hij is lid van de wijkkrant en is betrokken bij de wijkcommissie. Als het aan hem ligt zou hij er niet weggaan. Juist om deze reden zou Stegeman graag zien dat de wijk net zo bruisend was als vroeger. Volgens hem weet gemeente Enschede tegenwoordig niet wat ze met de wijk moeten doen.
“Twekkelerveld was een leuke jonge wijk,” zegt Stegeman. “Op de zandvlaktes werd gevoetbald door de jeugd. In het kanaal was een stuk zwembad waar we konden zwemmen. Er werden meerdere scholen gebouwd en een winkelcentrum die voor die tijd hypermodern was. Het was een wijk vol jonge mensen die vanwege de textielindustrie hier naartoe zijn gegaan. Op de plek waar nu het gezondheidscentrum staat, stond eerst het wijkcentrum. Deze bestaat niet meer waardoor er geen leuke ontmoetingsplek is.”
Veel faciliteiten die vroeger zijn gebouwd staan er niet meer of zullen in de komende tijd verdwijnen. Toch worden er ook renovaties en verbouwingen uitgevoerd in de wijk. Zo zou het nieuwe Newtonpark het imago van de wijk wat op kunnen schroeven. Ook worden er enkele flats verbouwd en is er de hoop dat enkele straten worden opgeknapt. Stegeman moet het eerst zien gebeuren voordat hij enthousiast wordt. “De politiek heeft dit ons al zo’n twintig jaar beloofd.”
Twekkelerveld heeft veel goedkope woningen en staat bekend om het feit dat er veel mensen wonen met lage inkomens. Daarnaast is Universiteit Twente nabij de wijk gevestigd. Dit heeft na verloop van tijd een grote groep studenten aangetrokken. Stegeman betreurt dit omdat de buurtbewoners nauwelijks contact hebben met deze studenten.
“Het is natuurlijk logisch, ze moeten studeren, ze gaan naar de stad en hebben hun eigen feesten. Maar de gemeenschap heeft er niks aan omdat er geen gezamenlijke activiteiten kunnen worden ondernomen. Daarnaast blijven ze hier niet lang wonen, ik heb het gevoel dat de saamhorigheid daardoor verdwijnt.”
De sociaal-economische status van de buurt ligt laag. Stegeman zou dat graag anders zien door meer diversiteit te brengen in de wijk. “Op dit moment is de balans in de wijk niet goed. Ik zou graag wat meer verschillende soorten mensen zien. Jongeren en ouderen, gezinnen, starters, andere culturen en natuurlijk senioren. Door te renoveren en andere soorten woningen te bouwen trek je deze mensen aan. Bovenal geef je ze een kans om naar deze plek te gaan.”
“Ouderen die op dit moment willen verhuizen kunnen helemaal niet in Twekkelerveld terecht. Dit probleem zou kunnen worden opgelost door de plekken waar de oude schoolgebouwen staan te benutten. Ik hoop dat de gemeente kijkt of ze hier iets mee kunnen doen. Op dit moment is doorstroming uitgesloten. De prijzen zijn te hoog voor iedereen.”