Het is in de huidige omstandigheden lastig om een permanente woning te vinden in Enschede. Maar ook als je met enige spoed op zoek bent naar een 'tijdelijke' verblijfplaats, valt het tegen om iets te vinden. De gemeente Enschede wil daarom specifieke doelgroepen uit de brand helpen door middel van flexwonen. Een woning die dient ter overbrugging voor de zoektocht naar een vast onderkomen.
Dit jaar worden in totaal al 270 zogeheten flexwoningen opgeleverd. Dat aantal geeft wel een wat vertekend beeld: het grootste gedeelte van deze opgave is namelijk al gerealiseerd. De 230 'containerwoningen' op de campus van de Universiteit Twente, die zijn bedoeld om (internationale) studenten woonruimte te kunnen bieden, worden namelijk meegerekend.
Volgens wethouder Jeroen Diepemaat is flexwonen bedoeld voor doelgroepen die op zoek zijn naar een tijdelijke woonruimte. "Dat kan dus gaan om studenten", aldus de VVD-wethouder. "Maar ook om kwetsbare jongeren of de persoon die na een scheiding noodgedwongen op een camping moet wonen, omdat er geen woning beschikbaar is." Door de situatie op de woningmarkt is het ook voor deze 'spoedzoekers' steeds lastiger om een onderkomen te vinden, met alle gevolgen van dien.
Groot voorbeeld was de druk op studentenwoningen van afgelopen zomer. De vraag naar studentenkamers steeg in korte tijd keihard. Met name internationale studenten leken telkens achter het net te vissen. Met grote spoed zijn er 230 containerwoningen op de campus geplaatst, om voorlopig toch voldoende studentenhuisvesting te bieden. Op de achtergrond wordt er hard gewerkt aan het zoeken naar locaties waar permanente studentenwoningen gevestigd kunnen worden.
Bovenop de containerwoningen voor studenten komen er dit jaar dus nog 40 flexwoningen bij in Enschede. Volgens wethouder Jeroen Diepemaat gaat het om woningen voor kwetsbare jongeren. "Jongeren die nu in het begeleid wonen zitten en klaar zijn voor de stap naar zelfstandig wonen, maar nog wel enige steun nodig hebben."
Er worden in Enschede drie bestaande panden aangewezen, waarin er huisvesting voor deze groep jongeren wordt gerealiseerd. De wethouder zegt dat er al een duidelijk beeld is van de panden, maar wil over de precieze locaties nog niets zeggen zolang het nog niet definitief is.
Ook de 202 woningen voor young professionals die op nu op de voormalige parkeerplaats bij de Performance Factory worden gebouwd, worden tot flexwoningen gerekend. Net als de 185 woningen voor onder meer expats die in 2024 worden opgeleverd op Kennispark Twente.
Tijdelijk wonen is dan ook een ruim begrip, legt wethouder Jeroen Diepemaat uit. "Het wonen zelf is tijdelijk, maar het gaat om een blijvende behoefte. En bij tijdelijke bewoning hebben we het over maximaal 10 jaar." Ma
Er worden nog concepten uitgewerkt voor flexwoningen voor gescheiden inwoners die een tijdelijke woonruimte nodig hebben en voor mantelzorgers. "Maar het liefst zouden we het niet in hokjes plaatsen", aldus Diepemaat. Flexwoningen worden wat hem betreft ingezet naar de behoefte die er op dat moment is. Dat betekent dat de woning de ene keer ingevuld kan worden door een kwetsbare jongere, maar later ook door een exapt of zelfs een statushouder (asielzoeker met verblijfsvergunning).