Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vloer Hengelose sporthal door water verwoest: 350.000 euro schade

Vloer osg sporthal hengelo waterschade maart 2020 NIEUW
De vloer van de OSG Sporthal is onherstelbaar beschadigd geraakt door vocht. Omhooggekomen grondwater is de zaal in gelopen en dat is te laat ontdekt.
Beeld: René Kottier

De vloer van de OSG Sporthal aan de Sloetsweg in Hengelo is onherstelbaar beschadigd geraakt door vocht. Omhooggekomen grondwater is de zaal in gelopen en dat is te laat ontdekt. Met alle gevolgen van dien. Volgens René Kottier, hoofd huisvesting van de scholenkoepel, is er een schadepost van 350.000 euro.

Onder het maaiveld

De hal is in het jaar 2000 opgeleverd. Omdat de vloer 1,5 meter onder het maaiveld ligt, draaien er continu pompen om grondwater via een systeem van putten af te voeren. Die pompen zijn in de kerstvakantie vervangen, omdat ze na 20 jaar waren afgeschreven. Daarbij is er exact één dag niet gepompt en dat is de vloer fataal geworden.

Dit was niet te voorzien geweest? Kottier: "Nee, het water is niet rechtstreeks de hal in gestroomd, maar via de riolering. Wij wisten niet dat het riool van de hal was aangesloten op de putten die door de pompen gebruikt worden. Het water is uiteindelijk via de putten in de kleedkamers de zaal in gestroomd. Het betreft een zwevende vloer. Het water is dus tussen de betonnen ondergrond en het hout blijven staan en heeft daar, in eerste instantie ongezien, z'n vernietigende werk gedaan."

Wet van Murphy

In normale tijden zou het de gebruikers van de hal zijn opgevallen, maar het zijn geen normale tijden. "Er waren die dagen geen mensen in hal vanwege de lockdown en de kerstvakantie. Pas vier dagen na de pompenwisseling zijn mensen binnengeweest en toen was het kwaad al geschied. Het is een typisch gevalletje van de Wet van Murphy. Alles wat mis kon gaan, ging mis."

De 1.300 vierkante meter grote vloer is vrijwel geheel beschadigd. Sommige stukken zijn alleen gaan opbollen, andere delen zijn geknapt. Hij moet er echter in z'n geheel uit. Dat gebeurt eind maart. Tot die tijd kan er sowieso niet gesport worden in de hal. Of toch wel? Kottier: "Of het verstandig is, weet ik niet, maar zaterdag wordt hier een springkussenfestival gehouden. Dat kan alleen op het deel van de vloer dat vlak is en alles is op verantwoordelijkheid van de organisatoren."

“Ik me kan me niet voorstellen dat er hier straks wéér een houten vloer in komt.”

'Het kan veilig'

Errol Herder is een van die organisatoren. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het veilig kan: "Het blijkt dat er op de vloer wel gewoon kussens geplaatst kunnen worden. Die hobbels in de vloer, die voel je niet. Het enige waarvoor de kinderen moeten oppassen, is een forse verhoging in het midden van de hal. Daarover zouden ze kunnen struikelen. Daarom zetten we dat stuk af met lint."

Het springkussenfestival wordt georganiseerd door een groep vrijwilligers, die zich ook jaarlijks inzet voor de vakantiespelen op verschillende plekken in de stad. Zij vinden dat kinderen vaker bij elkaar moeten kunnen komen en dat er meer voor hen te doen moet zijn, liefst op sportief gebied.

icon_main_info_white_glyph

Eerste indoor springkussenfestival

Het eerste indoor springkussenfestival van Hengelo wordt zaterdag 5 maart gehouden in de OSG sporthal. Het festival stond anderhalf jaar geleden al op de planning, maar corona gooide toen roet in het eten. Nu gooide de waterschade bijna roet in het eten, maar de organisatie durft het toch aan de hal vol te zetten met springkussens. In de middag, van 14.00 tot 17.00 uur, worden de basisschoolkinderen ontvangen. Ouders zijn welkom om in de sportkantine wat te komen drinken. Zij kunnen toekijken hoe de kinderen spelen. In de avond zijn de middelbare scholieren aan de beurt, van 19.00 tot 22.00 uur. Voor hen is er daarnaast een disco in de sportkantine. Toegang tot het springkussenfestival kost 7,50 per persoon.

'Geen kantine-inkomsten'

Errol Herder, zelf betrokken bij de Hengelose Gymnastiek Vereniging (HGV), is blij dat het festival zaterdag doorgang kan vinden, maar baalt voor zijn clubje: "HGV heeft sinds 1,5 jaar het beheer van de sportkantine overgenomen en kort daarna ging alles op slot vanwege corona. Nu wordt de hal en de vereniging getroffen door waterschade. Immers, doordat dat vloer al twee maanden kapot is, kan er niet gesport worden en zijn er dus geen kantine-inkomsten voor de HGV."

Wie is de eigenaar?

René Kottier baalt al net zo: "De hal en de vloer zijn twintig jaar oud. Zo'n houten vloer kan echter wel 50 of 60 jaar mee. Hij was dus nog lang niet aan vervanging toe." Hoe nu verder? "Er zijn schade-experts bij geweest, nu buigen verschillende verzekeraars zich erover en ondertussen zijn we al in gesprek met aannemers." Wat het ook lastig maakt is het gedeelde eigenaarschap van de hal: de gemeente is economisch eigenaar en de school juridisch. Als de schade wordt afgehandeld, hoeven deze partijen in elk geval niet de knip te trekken voor de nieuwe vloer.

Verhaal gaat verder onder de foto

Vloer osg sporthal hengelo waterschade maart 2020 1
Deze foto laat goed zien hoe de houten vloer is gaan opbollen door het water.
Beeld: René Kottier

Verroeste vloerpotten

Het gaat volgens Kottier om een bedrag van 280.000 euro voor de vloer zelf en nog eens 70.000 euro voor de vloerpotten. In die potten gaan bijvoorbeeld de palen voor de netten. Die metalen dingen zijn gaan roesten door het water. Het hoofd huisvesting hoopt dat er snel een nieuwe vloer inligt: "De verenigingen moeten nu uitwijken naar andere hallen, maar die zitten vaak al vol en de leerlingen van de vier OSG-scholen die normaal gesproken gebruik maken van de hal moeten ook naar elders. Of ze sporten op het veld naast de hal of ze kunnen terecht in een andere hal in Hengelo of ze gaan bijvoorbeeld kickboxen bij een vereniging."

Wat raadt hij de OSG aan: weer een houten vloer of toch iets anders? "Dat is allemaal nog in onderzoek. Maar laat ik het zo zeggen: ik me kan me niet voorstellen dat er hier straks wéér een houten vloer in komt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.