De SP Hengelo heeft donderdagavond haar onderzoek over de overlast door bedrijven in Hengelo-Zuid gepresenteerd aan de omwonenden. Er wordt al tijden geklaagd over stof, stank, lawaai en trillingen; soms is de herkomst overduidelijk, soms niet. Een deel van de aanwezigen gaf aan deel te willen nemen aan een regelmatig overleg met een vertegenwoordiging van bedrijven uit de kanaalzone. De gemeente gaf al eerder aan bereid te zijn dit overleg op gang te helpen.
Raadslid Vincent Mulder is blij met de grote betrokkenheid: "De door de SP in november opgestelde enquête werd door liefst 165 bewoners ingevuld. Een eerdere presentatie begin december kon vanwege corona niet plaatsvinden, maar nu is de opkomst met ruim twintig mensen goed te noemen."
De meeste overlast wordt veroorzaakt door stank. Als belangrijkste bronnen worden genoemd de Asfalt Centrale Hengelo (ACT) en Twence, maar ook andere chemische bedrijven als de plasticrecycling van Pauw en Plasticon. Geluidsoverlast is daarnaast ook een veel gemeld probleem. Onder meer van een metaalverwerker aan de Oude Boekeloseweg en wederom de ACT. Bij deze geluidsoverlast speelt ook mee het vrachtverkeer, waarvan in toenemende mate hinder wordt ondervonden.
Uitstoot van rook en stoffen vanwege productie of verwerking levert ook veel hinder op. Mulder: "Mensen hebben er binnenshuis last van, maar zien de viezigheid ook op hun kozijnen en tuinmeubelen. Uiteraard merken veel mensen op dat dit effect heeft op hun luchtwegen en dat het het ademen soms bemoeilijkt."
De gemelde trillingen worden veelal veroorzaakt door zwaar vrachtverkeer. Een aantal zeer serieus te nemen meldingen gaat over scheuren in muren en het trillen van huisraad bij langskomend verkeer. Mulder: "Wij kaartten eerder al aan dat tientallen bewoners van een flat aan de Wethouder Kampstraat en incidenteel ook bewoners van eengezinswoningen last hebben van trillingen die níet samenhangen met zwaar vrachtverkeer. Inmiddels lijkt hier een industriebedrijf als oorzaak te kunnen worden aangemerkt en zijn Welbions en de Omgevingsdienst Twente in actie om dit nader te onderzoeken."
Er blijkt een grote behoefte aan het opnieuw in gang zetten van een regulier overleg tussen bewoners van dit gebied in Hengelo-Zuid met vertegenwoordigers van bedrijven in de kanaalzone. Ruim 90% van de mensen die reageerden wenst dit en meer dan een kwart wil hier ook zelf eventueel een rol in spelen. In het verleden was er ook al zo'n overleg, maar dit is na verloop van tijd doodgebloed.
De gemeente heeft de normoverschrijding van de kankerverwekkende stof benzeen door de ACT als aanleiding gezien om een informatiebijeenkomst te organiseren met de directie van de asfaltcentrale, de Omgevingsdienst Twente (belast met de handhaving) en met bewoners die overlast ondervinden tot en met serieuze gezondheidsklachten.
Mulder: "Het onderzoek heeft als doel om bewoners in Hengelo-Zuid gezond en goed te kunnen laten wonen, en waar nodig bedrijven aan te zetten om hun bedrijfsvoering voor eigen personeel en omwonenden gezond te maken en te houden."