Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Waterschade in kunstdepot kelder stadhuis bedraagt 80 mille

Stadhuis gemeente hengelo foto emile urban
Beeld: 1Twente

Een hevige hoosbui die in juni 2020 het kunstdepot in de stadhuiskelder van Hengelo zeker twintig centimeter onder water zette, heeft voor zo'n 80.000 euro schade aangericht. De afwikkeling met de verzekering loopt nog, maar inmiddels is de volledige schade in kaart gebracht. Dit laat de gemeente weten.

Grote schade

De schade aan de kunstwerken was groot. Het gaat volgens de gemeente vooral om werk van relatief onbekende kunstenaars, waardoor het moeilijk was om de exacte waarde in te schatten en het ook lastig was om deze werken te verzekeren. Een groot deel daarvan komt nog uit de periode van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). Die liep van 1956 tot 1987. Kunstenaars kregen toen een uitkering in ruil voor een kunstwerk.

“We verkeren in de gelukkige omstandigheid dat er vanuit de BKR-tijd van alle kunstenaars meerdere werken in ons bezit zijn en het Hengelose verhaal hiermee niet in gevaar is gekomen”

Historische waarde

Er zijn door de overstroming in de kelder totaal 142 kunstwerken beschadigd. Afhankelijk van de mate van beschadiging zijn 83 werken gerestaureerd. Die zijn inmiddels allemaal terug in Hengelo. Zo’n 59 werken zijn onherstelbaar beschadigd.

De waarde van de werken die onherstelbaar beschadigd zijn, mag in euro’s dan gering zijn, historisch zijn ze wel van grote waarde voor de stad. “We verkeren in de gelukkige omstandigheid dat er vanuit de BKR-tijd van alle kunstenaars meerdere werken in ons bezit zijn en het Hengelose verhaal hiermee niet in gevaar is gekomen,” aldus de gemeente.

Hengelose kunstcollectie

De overstroming in de kelder heeft ervoor gezorgd dat de gemeente inmiddels maatregelen heeft genomen. De opslag in de kelder van het gemeentehuis is aangepast en voorzien van klimaatbeheersing voor een optimaal behoud van de kunstcollectie.

De omvang van de totale Hengelose collectie bedraagt op dit moment circa 1440 werken van bekende en onbekende kunstenaars. De totale waarde is volgens de gemeente lastig vast te stellen. Alleen de werken van landelijk bekende kunstenaars zijn getaxeerd en daarvan bedraagt de waarde ongeveer 1,7 miljoen euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.