De Nije Hoeve, de nieuwe locatie van de Nije Stichting, is afgelopen dinsdag geopend. Oud-burgemeester van Hengelo en erevoorzitter van de Nije Stichting Wolter Lemstra verrichtte samen met Gerrit Tempert, mede-begeleider van de verbouwing, de opening. De Nije Hoeve is gerealiseerd in een voormalige boerderij op het Gezondheidspark in Hengelo
Na vier jaar 'huisloos' te zijn geweest, is het nu dan eindelijk zover: de Nije Stichting heeft haar thuis gevonden in een voormalige hoeve. De stichting werd veertien jaar geleden opgericht door Debby Nijenhuis. De vrijwilligers verbonden aan de stichting zetten zich in voor iedereen die kanker heeft (gehad) én zijn of haar naasten.
Ruim twee jaar geleden reed Nijenhuis 'tegen deze prachtlocatie aan'. Dat wil zeggen: de plek was perfect, maar er moest heel veel gebeuren om de schuren geschikt te maken voor workshops, diepgaande gesprekken en troostende schouders. Wolter Lemstra is blij verrast als hij ziet wat er aan werk verzet is: "Het ligt hier mooi aan de rand van de stad en op een steenworp afstand van het ziekenhuis, wat wil je nog meer."
De Nije Hoeve is een erkend inloopcentrum, mensen komen hier binnen en worden onvoorwaardelijk welkom geheten, door Debby Nijenhuis en haar mensen: "We zijn er voor de mensen en hun naasten nadat de diagnose kanker is gesteld, maar ook nadat ze genezen zijn. Ze zijn welkom voor een luisterend oor en lotgenotencontact." Het blijft echter niet bij praten anno 2022. Er wordt massage en fysiotherapie, aangeboden en mensen kunnen er terecht voor haarwerken en protheses. "Hier vind je alle gemak onder één dak", aldus Debby Nijenhuis.
Tijdens de verbouwing liep het team van De Nije Stichting tegen tal van tegenslagen op, vertelt Nijenhuis: "Als je het weet, zie je in dit pand het bloed, het zweet en de tranen terug op elke plek. Dankzij heel veel geweldige werknemers van een aantal geweldige Twentse bedrijven en ook bedrijven van buiten Twente staan we nu in dit mooie onderkomen."
Twee schuren moeten nog een invulling krijgen. In eentje komt een ontmoetingsplaats voor zogeheten 'aya's' (adolescents and young adults) met kanker en in de andere kunnen gezinnen terecht. Het ontbreekt de stichting echter aan geld. Wolter Lemstra: "Er is nu voor meer dan een miljoen verbouwd, met dank aan bedrijven die het veelal voor minimale middelen hebben gedaan. Nu vind ik het tijd dat ons stadsbestuur zich van z'n beste kant laat zien: help de Nije Stichting om ook de laatste twee ingrepen te kunnen doen."