Het verkiezingsprogramma van de christelijk-conservatieve partij Jezus Leeft zorgt in Hengelo en omstreken voor ergernis en verbazing, onder meer binnen de LHBT-gemeenschap. Zo wil Jezus Leeft het LHBT-programma op bassischolen gaan verbieden. "Je seksualiteit is een voorkeur en kan veranderen", aldus de partij, die dit jaar voor het eerst meedoet aan de verkiezingen in Hengelo.
"De bijbel laat zien dat wat kinderen leren, zij later ook gaan doen. Wij zijn tegen het promoten van het LHBT-programma, vooral op basisscholen. Gods wil voor seksualiteit is het huwelijk tussen man en een vrouw", schrijft Jezus Leeft Hengelo in het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende maand.
"Kinderen hebben nog geen besef van de keuzes die ze maken op seksueel gebied. Het stimuleren van kinderen om die kant op te gaan is heel schadelijk en in mijn ogen mishandeling", zegt Keoma Ong-A-Fat, lijsttrekker van Jezus Leeft Hengelo.
De afkorting LHBT is een overkoepelende term voor mensen die lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn. Ook langere afkortingen zijn in gebruik, zoals LHBTI, LHBTIQ en LHBTQIA+: die omvatten nog meer groepen mensen.
Hij en z'n partij vinden homoseksualiteit een keuze. "Vroeger dacht men dat je er niets aan kunt doen als je homoseksueel bent. Maar de ideologie van de LHBT-gemeenschap is dat je seksualiteit verandert en dat het een voorkeur is. Dat zien we ook. We zien dat mensen veranderen van seksuele oriëntatie, bijvoorbeeld van hetero- naar homoseksueel."
Belangenorganisatie COC Twente-Achterhoek is verbaasd over het standpunt van Jezus Leeft. "Er wordt gezegd dat het een leefstijl is waartegen je kinderen zou moeten beschermen. Als je dat zegt, dan heb je echt onvoldoende kennis van de materie", zegt Freerk Jager van COC Twente. "Het gaat natuurlijk niet over leefstijl, het is een identiteit en het is onveranderbaar. Hoe eerder je dat als kind ontdekt, hoe gemakkelijker de rest van je leven zou verlopen."
Jezus Leeft schrijft verder dat veel LHBT'ers last hebben van mentale problemen, zoals burn-out en depressie. Ook noemt de partij de zelfmoordcijfers onder de groep 'schrikbarend hoog'. "Die problematiek is eigenlijk het gevolg van de intolerantie in de samenleving", zegt Jager. "Als je jezelf daarin niet mag zijn, dan ga je het onderdrukken en juist dat geeft mentale problemen."
Ong-A-Fat zegt niet te snappen dat zijn woorden door de LHBT-gemeenschap als kwetsend ervaren kunnen worden. "Ik begrijp dat het vervelend is als iemand het niet eens is met wat je vindt, maar daarom hebben we vrijheid van meningsuiting. Als je zegt dat iemand je kwetst en diegene het daarom niet mag zeggen, dan ben je zelf heel intolerant bezig."
Jager wijst erop dat andere partijen, zoals de ChristenUnie, de afgelopen jaren juist progressiever zijn geworden in hun standpunten over seksualiteit. "Ik denk dat bijna overal in christelijke kringen helder is dat het een identiteitszaak is en dus niet iets is wat je kunt genezen. Je ziet bij een ChristenUnie dat het veilig moet zijn op scholen en dat er dus ook aandacht moet zijn voor LHBT. Dat was een tijd geleden echt anders, dus je ziet daar heel mooie ontwikkelingen in."