Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Vrijspraak geëist in zaak van verhuurder 'die niets wist van loods vol wiet'

16492 Hennepkwekerij
De rook leidde de agenten naar de loods achter de woning, waar twee kweekruimtes vol hennepplanten werden gevonden.
Beeld: 1Twente

Wist een 30-jarige verhuurder dat iemand een hennepkwekerij met 1701 planten in zijn loods in Hengelo had gebouwd? Volgens de officier van justitie niet. Daarom eiste hij vrijspraak voor de rechtbank in de zaak tegen de verhuurder, die tegenwoordig in Oldenzaal woont.

Smeulende draden

Bewoners in de directe omgeving van de Landmansweg in Hengelo hadden in de zomer van 2019 last van stroomuitval. Medewerkers van Enexis gingen op onderzoek uit en roken bij de woning een brandlucht. Gewaarschuwde brandweermensen ontdekten dat er rook kwam uit de kruipruimte. De rook bleek afkomstig te zijn van smeulende elektriciteitsdraden, die buiten de meter om aangelegd waren. Ze leidden naar de loods achter de woning, waar twee kweekruimtes vol hennepplanten werden gevonden.

Verslaafd

Bijna drie jaar na de ontdekking vertelt de man vandaag voor de rechtbank hoe het zover kon komen. Hij huurde de woning met de achterliggende loods om er zijn bedrijfje in op te starten. Tweedehands meubels restaureren en weer verkopen, dat was zijn idee. Het liep echter niet zoals hij hoopte en van de stress viel hij terug in zijn oude gewoonte: drugs gebruiken. En dat ging van kwaad tot erger, net zolang tot hij verslaafd raakte. Op dat moment kreeg hij van een oude bekende de vraag of hij de loods niet wilde verhuren. Daartegen kon hij geen 'nee' zeggen; hiermee kon hij de verslaving immers bekostigen.

Positieve draai

Na de ontdekking van de hennepkwekerij liet de man zich opnemen in een afkickkliniek en raakte hij van de drugs. Inmiddels gaat het veel beter met hem: hij heeft een baan, de door de kwekerij veroorzaakte brandschade is vergoed door z'n familie en met z'n vriendin durft hij weer vooruit te kijken.

Volgens de officier van justitie, die de man complimenteerde met zijn positieve draai, is er geen bewijs dat hij ook maar iets wist van de hennepkwekerij. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.