Verkeer
Stuur appje
Zoek

Moordzaak Daan Mellée op losse schroeven doordat anonieme getuige ermee stopt

Daan Mellee Foto News United Dennis Bakker
Daniel V werd eind vorig jaar opgepakt in zijn flat aan de Beneluxlaan voor de moord op Daan Mellée (inzet)
Beeld: News United / inzet: politie

De anonieme getuige die de schutter heeft aangewezen in de moord op Enschedeër Daan Mellée, wil niet verder verklaren in het strafproces. Dat meldt de advocaat van de vermeende schutter aan RTV Oost. Waarom de getuige is gestopt met het afleggen van verklaringen, is niet duidelijk.

Door: Tom Meerbeek (RTV Oost)

Daan Mellée werd drieënhalf jaar geleden vermoord in het huis van zijn vriendin aan Het Oosterveld in Enschede. Hij werd met drie kogels doodgeschoten. Lang bleef het stil rond het moordonderzoek, totdat eind vorig jaar twee verdachten werden opgepakt. Een anonieme getuige had voor een doorbraak gezorgd.

Tegenslag

Maar die getuige wil niet verder in het proces. Voor het rechercheteam dat de moord onderzoekt is dat een tegenslag, omdat de onderzoeksrechter nog niet de hele betrouwbaarheidstoets had doorlopen. Pas als de onderzoeksrechter het verhaal van de anonieme getuige helemaal getoetst zou hebben, had diens verhaal als officieel bewijs kunnen gelden.

De getuigenis was eind vorig jaar de voornaamste reden om Enschedeër Daniel V. op te pakken. Dat is degene die volgens de getuige drie keer op Daan Mellée heeft geschoten. Daniel V.'s advocaat Maarten Hoevers laat weten dat de nieuwe ontwikkeling de opvatting sterkt dat zijn cliënt onschuldig is, zoals hij zelf beweert.

Onduidelijk is wat het betekent voor het voorarrest van Daniel V., nu de anonieme getuige gestopt is met deelname aan het strafproces. De eerder gedane uitspraken van diegene staan wel in het onderzoeksverslag, maar gelden niet als officieel bewijsstuk. Het OM heeft de komende twee weken nog tijd om de anonieme getuige over te halen alsnog verder te gaan met het traject.

Bewijs

Er zijn nog wel belastende omstandigheden tegen Daniel V., maar het is de vraag of hij daarvoor achter tralies blijft. Het huis waar Daan Mellée dood werd gevonden, zat onder het dna van verdachte Daniel. Ook zaten zijn sporen uitgerekend aan de kant van het bed waar Daans lichaam werd gevonden. Maar hij zegt zelf dat 'ie in de nacht voorafgaand aan de moord in het huis aan Het Oosterveld is geweest op verzoek van Daans vriendin Debbie. Het stel had eerder op de avond gevochten met elkaar en Debbie was naar eigen zeggen bang dat Daan in huis was. Daniel V. zegt dat hij het hele huis heeft gecheckt.

371377 daan mellee 1
Lees ook
Enschedeër Daan Mellée blijkt doodgeschoten terwijl hij sliep: "Extreem laf"

Dat hij kort na de moord een nieuwe mobiele telefoon heeft aangeschaft, verklaart hij door te zeggen dat er met zijn vorige ontvangstproblemen waren. En dat hij naar een hotel is gegaan? Zijn advocaat kan het zich wel voorstellen: "Hij moest even bijkomen. Zijn goede maatje Debbie was in elkaar getrapt door Mellée."

Volgende week dient een eerste openbare rechtszitting. Dan draait het om de voorlopige hechtenis van Daniel V. en Debbie, de tweede verdachte. Zij zou de moordopdracht hebben verstrekt. Over haar heeft de anonieme getuige, voor zover bekend, niets gezegd.

Teleurgesteld maar hoopvol

Daan Mellée's ouders reageren teleurgesteld op de ontwikkeling rondom de anonieme getuige. "Maar we blijven hoopvol. Er zijn veel gegevens boven water gekomen in dit onderzoek en er is veel belastend materiaal." De ouders hopen dat er andere getuigen zijn die nu naar voren treden.

Volgens de politie kunnen mensen dat op een heel veilige manier doen, ook anoniem. Er zijn speciale programma's die ervoor zorgen dat de anonimiteit van getuigen behouden blijft. Zo zal hun naam niet verschijnen in het onderzoeksdossier. Zelfs het rechercheteam en de officier van justitie kennen de naam dan niet.

Eventuele getuigen kunnen ook contact opnemen met misdaadverslaggever Tom Meerbeek van RTV Oost. Dat kan via het mailadres [email protected]. Eventuele tips worden vertrouwelijk behandeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.