Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Enschedeër Jordy (19) behaalt het hoogste diploma voor freeruntrainers: 'Een mooi begin'

Freerunners beklimmen moeiteloos hoge gebouwen, hekken en muren. Ze springen erop en vanaf en voeren onderwijl talloze salto's uit. Enschedeër Jordy Rozenboom is een freerunner: hij is de eerste Tukker die het hoogste diploma voor freeruntrainers heeft behaald. Zijn droom: meedoen aan een 'manpower' in Parijs waarbij een sprong met salto naar een acht meter lager dak wordt uitgevoerd. "Maar", adviseert hij: "Doe niet gelijk na wat je op video’s ziet. “Doe wat je zelf kan, doe het met vrienden en doe het op een veilige plek en manier.”

“Freerunning is het zoeken naar de meest creatieve, uitdagende en grensverleggende manier, om langs een obstakel te komen” zegt Jordy. Volgens hem creëer je tijdens freerunning je eigen uitdaging. Een freerunner kan zijn eigen moeilijkheid kiezen waardoor zijn of haar grenzen steeds verder worden verlegd. Het is een sport die vooral buiten plaatsvind, maar in een zaal kan ook.

Volgens de Enschedeër is freerunning op zichzelf niet gevaarlijk. Belangrijk is dat iedereen naar z'n eigen mogelijkheden kijkt. Als iemand begint bij de basis kan het niveau geleidelijk worden verhoogd en blijft het gevaar beperkt. Ondanks deze woorden is de moeder van de jonge Tukker niet altijd onbezorgd. Jordy kan daar wel om lachen: “Het blijven wel moeders.”

Frankrijk

De oorsprong van freerunning ligt in Frankrijk. Vroeger werd daar in het leger getraind op het creatief ontwijken en passeren van obstakels. Tegenwoordig is Frankrijk nog steeds de 'place to be' voor freerunning. Veel mensen filmen zichzelf als ze de gevaarlijkste toeren uithalen op hoge gebouwen. Zelf is Jordy nog niet te porren voor dat soort stunts. “Dat zijn wel mensen die daar heel lang op hebben getraind,” zegt hij.

Diploma

De jonge freerunner is de eerste in Twente die het hoogste trainersdiploma behaalde. Het bereiken van deze mijlpaal was verre van eenvoudig. Er is een grote lijst van dingen die je moet kunnen doen als het goed kunnen omgaan met kinderen. Het zijn voornamelijk jongeren die zich met freerunning bezighouden. Maar dit wil niet zeggen dat je niet op een latere leeftijd kan starten met het volgen van trainingen. “Het is nooit onbegonnen werk”, zegt hij.

Voor beginners heeft Jordy het volgende advies: “Doe niet gelijk na wat er in alle video’s gebeurt. “Doe wat je zelf kan, doe het met vrienden en doe het op een veilige plek en manier.”

Manpower

Iets wat Jordy nog graag zou willen doen, is het uitvoeren van een 'manpower'. Deze stunt wordt natuurlijk ook in Parijs uitgevoerd en bestaat uit een enorme sprong naar een vele meters lager gelegen dak. Tijdens deze sprong wordt dan nog een hoogstandje zoals een salto uitgevoerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.