Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Onrust onder ouders hoogbegaafde leerlingen 't Schöppert Hengelo over schrappen HB-lijn

Schoppert
31 hoogbegaafde leerlingen, afkomstig uit heel Twente, volgen momenteel vijf dagen per week onderwijs dat geheel op hen is toegespitst aan ’t Schöppert in de Hasseler Es.
Beeld: Google Streetview

Ouders van hoogbegaafde kinderen, die aan basisschool 't Schöppert in Hengelo een speciale vorm van voltijdsonderwijs volgen, maken zich grote zorgen nu het schoolbestuur heeft laten weten dat deze zogeheten ‘HB-lijn’ wordt opgeheven. ChristenUnie-raadslid Susanne van den Beukel heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van B en W.

Wat is er aan de hand?

31 hoogbegaafde leerlingen, afkomstig uit heel Twente, volgen momenteel vijf dagen per week onderwijs dat geheel op hen is toegespitst aan ’t Schöppert in de Hasseler Es. Het zijn kinderen die op een gewone basisschool onvoldoende worden uitgedaagd. Het gaat hier om de groepen 5 tot en met 8, de bovenbouw dus. Nadat de huidige groep 8 dit jaar afzwaait, blijven er 21 kinderen over in de bovenste drie groepen.

Er stroomt komende zomer al geen groep 5 meer in. Peter Breur, bestuurder van Symbio, de stichting die twee jaar geleden ontstond na de fusie van Primato en de Schaepmanstichting, vertelt hoe het daarna verder gaat: "In schooljaar '23/'24 blijven er elf kinderen over. Met de ouders van die kinderen gaan we nu zo snel mogelijk in gesprek. Het kan nog alle kanten op, maar uiteindelijk gaan we dit samen oplossen. We willen dat het een zachte landing wordt voor hen en hun kinderen."

‘Ik was al sceptisch’

Omdat de voormalige Primato-school tot 2 jaar geleden als openbare school onder de verantwoordelijkheid van de gemeente viel, heeft Susanne van den Beukel (CU) vragen gesteld aan het college van B en W: “Destijds was ik al sceptisch over welke gevolgen de fusie zou kunnen hebben voor de verschillende scholen. Ik ben daarom altijd alert gebleven en nu blijkt dus dat dat terecht was. Ik wil van het college weten of dit zomaar kan en wat de alternatieven zijn.”

Pesten met herhaling

De twee oudste van de vier kinderen van Liesbeth en Kasper Veenvliet volgen de HB-lijn op 't Schöppert. Hun derde zoon is ook al toe aan diepgravender lesstof: "Als je hem érgens mee pest, is het wel met het keer op keer herhalen van stof." Voor hoogbegaafde kinderen geldt het adagium ‘de kracht schuilt ‘m in de herhaling’ niet of in elk geval veel minder. "Onze tweede zit nu in groep 5", vertelt Liesbeth. "Vorig jaar zat hij nog in een gewone klas. Daar werd hij bijna depressief en was z'n zelfvertrouwen erg laag. Nu zit hij tussen kinderen die hetzelfde in elkaar steken en je ziet hem opbloeien. Qua zelfvertrouwen zit ie nu ineens op het hoogste niveau. Da's prachtig om te zien."

icon_main_info_white_glyph

Aandacht voor hoogbegaafdheid binnen Symbio

Binnen Symbio wordt er op verschillende manieren onderwijs aangeboden aan hoogbegaafde leerlingen. Ten eerste is er (nu nog) het voltijdsonderwijs aan 't Schöppert. Daarnaast is er een topklas voor alle Hengelose basisschoolleerlingen; zij kunnen daarvoor één dag per week naar een bijgebouw van de Anninkschool. Verder worden aan alle leerlingen uit groep 8 die extra uitdaging zoeken projecten aangeboden in het voortgezet onderwijs en tenslotte moeten alle scholen de komende tijd steeds beter toegerust worden binnen de eigen muren. Nu al heeft 85% van de scholen hiervoor specialisten aan boord; dit percentage moet naar 100.

Verwijt

Voor de doelgroep in z’n algemeenheid zou dit nog als goed nieuws gezien kunnen worden, maar voor de 31 kinderen die nu de HB-lijn aan 't Schöppert volgen en hun ouders kwam het nieuws rauw op hun dak vallen. Peter Breur begrijpt de onrust maar al te goed: "Ze hebben dit niet zien aankomen. In december hebben we de schooldirecteuren geïnformeerd en vorige week donderdag en afgelopen dinsdag de ouders. Na de voorjaarsvakantie gaan we met elk van hen om de tafel om een oplossing te zoeken. Het enige wat ik mezelf verwijt is dat we de ouders eerder hadden moeten meenemen in onze denkrichting."

“Als je hem érgens mee pest, is het wel met het keer op keer herhalen van stof.”

Sterfhuisconstructie

Het verklaart in elk geval de schok die er de afgelopen dagen door heel wat Twentse gezinnen ging. Nadat ze waren bekomen van de eerste schrik, werden ze strijdvaardig. Liesbeth Veenvliet: "We willen dit niet zomaar laten gebeuren. Symbio stuurt aan op een sterfhuisconstructie door nu al geen nieuwe leerlingen meer toe te laten. Daarmee worden dus niet alleen de gezinnen getroffen waarvan nu al kinderen naar 't Schöppert gaan, maar ook gezinnen waar dit in de toekomst zou kunnen gaan spelen."

‘Ik denk graag in oplossingen’

Ondanks de donkere wolken die nu boven de HB-lijn hangen, geeft Veenvliet de moed nog niet op: "Misschien is het tegen beter weten in en is het besluit al lang genomen, maar ik probeer altijd in oplossingen te denken." Symbio kan volgens haar wel denken dat alle hoogbegaafde Hengelose kinderen zijn geholpen met extra aandacht op hun eigen school, maar volgens haar is een specialistische school simpelweg een must. En de topklas, waarbij de kinderen één dag in de week extra worden uitgedaagd, is niet voldoende, beweert Veenvliet: "Een vriendje van een van onze kinderen gaat hier nu naar toe. Naar die ene dag in de week ziet hij heel erg uit, de andere dagen van de week vindt hij het beduidend minder leuk op school."

“We hebben straks op elke school een goed aanbod, voor kinderen die iets extra's nodig hebben zijn er de topklassen en we blijven met de groepen 8 het voortgezet onderwijs opzoeken.”

Gelijkgestemden

Dat plezier zit 'm in twee dingen, weet Veenvliet: "Enerzijds komt het doordat ze met gelijkgestemden in de klas zitten. Al die kinderen spreken dezelfde taal. Op de vorige school trok onze zoon liever op met kinderen die vier groepen hoger zaten, terwijl het voor zijn sociale ontwikkeling beter is om met leeftijdgenoten om te gaan. Anderszijds komt het door de geboden stof: iedereen mag zelf laten zien wat hij of zij kan en de rest wordt aangevuld op eenieders eigen niveau."

icon_main_info_white_glyph

Leerlingen uit de wijde regio

Leerlingen komen uit Hellendoorn, Oldenzaal, Haaksbergen, Almelo en zelfs Laren (bij Lochem) naar Hengelo toe. Vaak hebben ouders al een hele zoektocht achter de rug voor ze erachter kwamen dat dít het beste voor hun kind was. Peter Breur wil benadrukken dat het voor deze ouders en hun kinderen een nare boodschap is, maar dat het voor het basisonderwijs in Hengelo goed nieuws is: "We hebben straks op elke school een goed aanbod, voor kinderen die iets extra's nodig hebben zijn er de topklassen en we blijven met de groepen 8 het voortgezet onderwijs opzoeken."

Naar Neede?

Mocht de HB-lijn uiteindelijk verdwijnen op 't Schöppert en daarmee in heel Hengelo, dan zouden in elk geval de twee middelste kinderen van de familie Veenvliet en mogelijk ook de jongste het slachtoffer worden. Alleen de oudste zou z'n laatste basisschooljaar nog aan 't Schöppert kunnen meemaken, de rest moet uitkijken naar een alternatief. De enige school in de regio met een voltijds HB-lijn staat in Neede, een half uurtje rijden van Hengelo. Daaraan willen Liesbeth en Kasper nu nog even niet denken.

Wordt vervolgd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.