Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo moet 467 duizend euro aftikken aan Dura Vermeer wegens vertraging bouw Boekelosebrug

Boekelosebrug 1twente
De gemeente Hengelo moet bouwbedrijf Dura Vermeer bijna een half miljoen euro terugbetalen wegens de vertraging bij de bouw van de Boekelosebrug in 2019
Beeld: 1Twente

De gemeente Hengelo moet bouwbedrijf Dura Vermeer bijna een half miljoen euro terugbetalen wegens de vertraging bij de bouw van de Boekelosebrug in 2019. Dat blijkt uit het vonnis van de Raad van Arbitrage voor de Bouw. Het bouwbedrijf sleepte het gemeentebestuur voor de geschillenraad toen deze geld inhield.

Betalen

De gemeente Hengelo moet 467.149,60 euro betalen aan Dura Vermeer. De bouw van de Boekelosebrug liep vertraging op wegens verontreiniging van de bodem. De Raad van Arbitrage voor de Bouw deed in december al uitspraak, zo schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Volgens de arbitrage legde Hengelo onterecht een boete op aan het bouwbedrijf.

Verontreinigde grond

Het was de bedoeling dat Dura Vermeer de Boekelosebrug uiterlijk 31 december 2018 moeten opleveren, echter werd dit pas mei 2020. Tijdens de bouw van de brug is er vertraging ontstaan omdat de bodemverontreiniging groter was dan gedacht. Zowel de bodem als het grondwater was verontreinigd aan de kant van het industrieterrein Twentekanaal-Zuid. In de grond zijn met name sporen van kwik en koper aangetroffen, die afkomstig zijn van een tweetal voormalige fabrieken in het gebied. Ook het grondwater was op anderhalf tot tweeëneenhalve meter diepte verontreinigd.

Boete

Door de vertraging heeft de gemeente besloten om een bedrag van 350.000 in te houden op de betaling aan Dura Vermeer. Deze zogenaamde ‘EMVI-boete’ werd volgens de gemeente opgelegd, omdat het bouwbedrijf de opleveringsdatum niet gehaald heeft. Dura Vermeer was het er niet mee eens en wees juist met de vinger naar stadhuis.

Volgens hen hebben zij de vertraging niet veroorzaakt, maar juist het gemeentebestuur en wilde daarom compensatie voor de vertragingsschade. Het bedrijf sleepte Hengelo voor de Raad van Arbitrage voor de Bouw, een onafhankelijk geschillenorgaan dat uitspraken doet over conflicten in de bouw.

Niet in beroep

De Raad van Arbitrage heeft uiteindelijk bepaald dat de gemeente Hengelo ruim 460 duizend euro moet uitbetalen aan Dura Vermeer. Het gaat hier om de boete en een deel van de vertragingsschade. Het stadsbestuur gaat niet in beroep tegen het vonnis: “Hoewel er juridische grondslagen zijn voor een succesvol hoger beroep, is de uitkomst voor de gemeente ongewis. Daarom heeft het college van B&W besloten niet in hoger beroep te gaan. Voortzetting van het traject zal van ons tijd en inzet blijven vragen die we ook goed op andere projecten in Hengelo kunnen inzetten”, zegt het college in brief aan de gemeenteraad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.