Er zijn nieuwe afspraken gemaakt tussen de gemeente Enschede en de projectontwikkelaars over het prestigieuze bouwproject Kop Boulevard. Dat heeft wethouder Jeroen Diepemaat dinsdagavond bekend gemaakt in de stadsdeelcommissie Centrum. De nieuwe afspraken omvatten het ‘opknippen’ van het bouwproject in twee deelplannen die afzonderlijk van elkaar worden gerealiseerd. Volgens de wethouder komt dit de snelheid van het bouwproces ten goede.
De laatste keer dat de Enschedese politici formeel werden bijgepraat over de ontwikkelingen over de ontwikkelingen ter hoogte van het voormalige Dish-hotel aan de kruising Boulevard 1945/Haaksbergerstraat is op de dag af een jaar geleden. Toen was de boodschap dat het project door oplopende bouwkosten vertraging had opgelopen en mogelijk moest worden aangepast. Over dat laatste hebben de gemeente en de betrokken projectontwikkelaars (de Belgische investeerder LIFE en Ten Brinke Vastgoed) nu een akkoord bereikt.
De Kop Boulevard werd in 2018 aangekondigd als een plan met een totale investering van 150 miljoen euro. Het grootstedelijke bouwproject omvatte prachtige plaatjes van appartementencomplexen met in totaal 530 woningen (waarvan 100 sociale huur), maar de ambitieuze doelstellingen werden al gauw ingehaald door de realiteit. Door de stijgend de bouwkosten werd het steeds moeilijker om de aanvankelijke ambities te realiseren. Daardoor is er vertraging gekomen in de planning.
Volgens de eerste plannen had de inrit van de Van Heekgarage nu al verlegd moeten zijn richting het kruispunt Boulevard/Haaksbergerstraat, waar eerst een rotonde was. De uitbreiding van de garage, inclusief ondergrondse rotonde, is echter nog niet van de grond gekomen. Datzelfde geldt voor de sloop van het voormalige pand van de SLO op de hoek met de Beltstraat (busbaan), het verdwijnen van de hoge oprit naar parkeergarage De Zuidmolen en de aankoop van het bankgebouw van ING. De einddatum van het plan was voorzien in 2025.
De aankoop van de ING is volgens Diepemaat in de afrondende fase. “De bank heeft aangegeven dat ze er weg willen, maar zoekt nog een geschikt nieuw onderkomen. Daar helpen we ook bij”, aldus de VVD-wethouder. “We hebben al een bod gedaan op het bankgebouw en zijn nu in afwachting.” Het voormalige SLO-gebouw wordt op korte termijn gesloopt. Diepemaat verwacht dat het kantoorgebouw deze zomer nog tegen de vlakte gaat.
Gemeente en projectontwikkelaars hebben besloten om het aanvankelijke ontwikkelplan op te delen. Dat betekent dat er eerst een bestemmingsplan aan de gemeenteraad wordt voorgelegd voor de voormalige Dish-locatie, tussen het kantoor van makelaar Ten Hag en de Haaksbergerstraat. “Het betreft iets minder dan de helft van het totaal aantal woningen”, aldus Diepemaat. Dat aantal is naar boven bijgesteld: een kleine 600 woningen. Over de precieze verdeling naar sociale huur, koop en vrije huursector is nog niets bekend. Volgens Diepemaat worden die exacte afspraken nog vastgelegd.
“We hebben samen lastige jaren achter de rug”, aldus de wethouder. “De sterk veranderende marktomstandigheden legden een zware hypotheek op de voortgang.” Dat het zo lang heeft geduurd voordat er ontwikkelingen kwamen, komt volgens Diepemaat over de afspraken die werden bijgesteld. “Als het aantal woningen toeneemt, heeft dat ook weer gevolgen voor het aantal parkeerplaatsen”, legt hij uit. Aanvankelijk waren er 400 parkeerplekken voorzien.
Omdat het ontwikkelplan van vier jaar geleden is gewijzigd, krijgt de gemeenteraad het komende jaar nieuwe plannen voorgelegd. Een daarvan is het bestemmingsplan voor de eerste bouwfase op de oude Dish-locatie, dat 'versneld' wordt uitgevoerd. Jeroen Diepemaat verwacht dat daarvoor de schop in 2023 de grond in kan.
Later volgt het bestemmingsplan voor de andere locaties: de locaties van het ING-gebouw, het voormalige SLO-gebouw en de oprit naar de Q-Park. In dit gebied worden iets meer dan de helft van de woningen gerealiseerd en moet er een ‘stadstuin’ komen. Maar loopt Enschede met het opdelen van het bouwplan niet het risico dat het straks bij een ‘half’ bouwproject blijft? “Nee”, zegt Diepemaat beslist. “Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over het voltooien van het plan.”