Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Kamervragen over sluiting servicebalie op treinstation Hengelo

400954 station hengelo
Het PvdA-kamerlid Habtamu de Hoop heeft maandag schriftelijke Kamervragen gesteld over het opheffen van servicebalies op treinstations, waaronder Hengelo.
Beeld: 1Twente

Het PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop heeft maandag schriftelijke Kamervragen gesteld aan Vivianne Heijnen, de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaatover het opheffen van servicebalies op treinstations, waaronder Hengelo.

Onacceptabel

Marie-José Luttikholt van de PvdA in Hengelo had de fractie in de Tweede Kamer verzocht om vragen te stellen aan de staatssecretaris. De fractie van de PvdA in Hengelo strijdt voor behoud van een servicebalie op het NS-station in Hengelo, maar die is inmiddels verdwenen door bezuinigingen bij het spoorwegbedrijf.

In heel Nederland is rigoureus gesnoeid in het aantal betaalde krachten en servicepersoneel op NS-stations. Daardoor zijn honderden banen verloren gegaan. Het aantal stations met een vaste balie is inmiddels gedaald van 34 naar 15. Reden die de NS daarvoor geeft is dat er steeds meer kaartjes online worden gekocht en minder via de balies. In 2004 werd nog 63 procent van alle kaartjes aan zo'n balie werd gekocht, maar in 2019 was dat aandeel gedaald naar minder dan 12 procent.

“Het is niet acceptabel dat de servicebalie is verdwenen. Mensen die digitaal minder vaardig zijn zouden moeten kunnen rekenen op persoonlijke ondersteuning op het station”, zegt Luttikholt. “Iedereen zou zorgeloos gebruik moeten kunnen maken van het openbaar vervoer.”

““Het is niet acceptabel dat de servicebalie is verdwenen. Mensen die digitaal minder vaardig zijn zouden moeten kunnen rekenen op persoonlijke ondersteuning op het station””

Toegankelijkheid openbaar vervoer

Het Tweede Kamerlid De Hoop wil onder meer weten hoe de sluiting van de servicebalies, zoals in Hengelo, door de Staatssecretaris wordt beoordeeld. Ook wil hij de sluiting van de servicebalies toetsen aan de voorwaarden van de concessie van de NS.

De PvdA-fractie in de Hengelose gemeenteraad is blij met de ondersteuning vanuit de Tweede Kamer: “Als de overheid wil dat we de auto laten staan, moet het ook ervoor zorgen dat het openbaar vervoer voor iedereen op eenvoudige wijze toegankelijk is.”

Train 3714601 1280
Lees ook
PvdA: 'Hengelo Centraal mag geen service inleveren'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.