In de binnenstad van Hengelo zijn vanaf dit weekend zes bijzondere lichtprojecten te bewonderen. Ook is er een verlichte winkelroute en staan er verlichte objecten in de binnenstad. Ze zijn onderdeel van LICHT Hengelo dat de komende jaren moet uitgroeien tot een festival van formaat.
Verschillende partijen hebben de handen ineen geslagen om LICHT tot stand te laten komen. Het is begonnen met het idee om een heel groot nieuw evenement neer te zetten, een echte publiekstrekker. Dat kon niet met corona, maar om toch te starten is de eerste editie kleinschalig opgezet.
"We willen het geen try-out noemen, maar willen wel kijken hoe het gaat. We krijgen al heel veel enthousiaste reacties, terwijl we nog niet eens zijn begonnen, maar het is inderdaad de bedoeling om het uit te bouwen," zegt Miriam Groothuis, evenementen coördinator van Hengelo Promotie.
Hoewel er in Nederland al verschillende grote lichtfestivals zijn, zoals GLOW in Eindhoven, denkt Hengelo dat LICHT kan uitgroeien tot een event van formaat. "Licht past goed bij een techiekstad als Hengelo, zeker als je kijkt naar het verleden en de wederopbouw, dan kunnen wij daar ook iets mee."
Wethouder Bas van Wakeren verrichtte vrijdag de openingshandeling bij het project Street Art x Gallery CYCLE op het Burgemeester Jansenplein. "Ik hoop dat het lichtfestival een blijvende traditie wordt in Hengelo en dat we de komende jaren een mooi event gaan organiseren."
De geboorte van een lichtfestival kan wellicht geen toeval worden genoemd. Hengelo is tijdens carnaval al jaren het decor van de Twentse Lichtparade. Deze optocht, die jaarlijks duizenden bezoekers trekt, had eigenlijk de afsluiter moeten worden van LICHT 2022, maar ook dat event werd afgeblazen vanwege corona.
Eén van de installaties is 'Street Art Gallery x CYCLE' van TriMotion. In een omgebouwde zeecontainer kan een interactieve reis worden gemaakt door het industriële verleden van Hengelo. "We hebben archiefmateriaal gebruikt van de gemeente en de krant," zegt ontwerper Maarten Mensink. "Dat is verwerkt naar het gevoel van de hedendaagse dag. Je begint in de jaren vijftig en fietst zo door de jaren heen." De bezoeker wordt uitgedaagd tot interactie. Het verhaal van Hengelo is namelijk pas zichtbaar als men op een stilstaande fiets in beweging komt.
Ook een bijzondere installatie is te vinden bij de vijver in het Prins Bernard Plantsoen, een project van Ton Nieuwenhuis en Martin Ciesluk. De lichtkunstenaars en ontwerpers waren in 2020 de initiatiefnemers van het Hengelicht tijdens de jaarwisseling. Bij de installatie in het park die 'Samen' heet, draait alles om verbinding. "De twee oevers verbinden we met elkaar. We hebben censoren aan beide kanten. Zodra mensen daar staan dan verbinden twee werelden zich met elkaar door een lichtspel."
De gedachte achter 'Samen' is de huidige diversiteit in de samenleving, waarin mensen ook tegenover elkaar komen te staan. "Je hebt veel voors- en tegens. Corona is hier ook een goed voorbeeld van. Je bent voor of tegen vaccinatie. We proberen daarvan met deze installatie een beeld te vormen."
LICHT draait volgens de bedenkers 'om techniek, vaardigheid en vindingrijkheid, kunst en aandacht voor het individu en de stad'. Verschillende partijen hebben onder aanvoering van Hengelo Promotie de handen ineen geslagen om LICHT tot stand te laten komen: Stichting Centrummanagement Hengelo, Gemeente Hengelo, Stichting Verrev, Trimotion, Tick Tick Boom, Outside the Circle, Metropool|Poppodia van Twente en kunstenaar Peter Vink. LICHT vindt plaats van 12 t/m 27 februari in de binnenstad van Hengelo. Op www.uitinhengelo.nl/licht vind je het complete programma en een plattegrond waarop alle projecten en kunstwerken te vinden zijn.