Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Dertig jaar na bijna-ramp met F16 in Hengelo: 'Wat een geluk hebben wij gehad!'

Vrijdag 11 februari is het exact dertig jaar geleden dat een F16 neerstortte in de Hengelose wijk Hasseler Es. Ongetwijfeld een van de meest bizarre ongelukken uit de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart: een F16 van de Koninklijke Luchtmacht crasht middenin een woonwijk en wonderwel loopt niemand ook maar een schrammetje op. RTV Oost zendt die dag om 20.30 uur de documentaire 'De Hasseler Es F16 crash' uit. We spraken erover met maker Joost Driessen.

Speelveldje

Nadat de vlieger te maken kreeg met een haperende motor maakte hij gebruik van zijn schietstoel, waarop het toestel te midden van de huizen op een speelveldje landde. "Hij had 'm niet beter neer kunnen zetten", zei een verbijsterde agent tegen de verzamelde pers. Het miraculeuze ongeval werd wereldnieuws.

Joost Driessen was destijds nog geen 2 jaar oud en heeft er dus geen herinnering aan. Sterker nog, hij woonde toen (en nu nog steeds) in het Achterhoekse Aalten: "Toen ik later als freelance filmmaker ging werken in deze regio kwam het verhaal mij ter ore en vond ik het zeer de moeite waard er eens in te duiken."

“Er was de constante dreiging van gevaar, maar velen genoten ook van de overvliegende straaljagers.”

Haat-liefdeverhouding

Bij de 25e verjaardag van de crash besteedde zijn werkgever RTV Oost er wel aandacht aan, maar uitsluitend met studiogasten, nu is er dus een documentaire. Driessen: "Ik zei tegen m'n collega Jan Colijn: 'Laten we er een film over maken'. Het is een rond verhaal geworden. Niet alleen over de crash, maar ook over de geschiedenis van de vliegbasis tot het jaar waarin die gesloten werd in 2008. Mensen in de Hasseler Es hadden er een haat-liefdeverhouding mee. Er was de constante dreiging van gevaar, maar velen genoten ook van de overvliegende straaljagers."

icon_main_info_white_glyph

Veel aandacht voor crash bij RTV Oost

De documentaire 'De Hasseler Es F16 crash' zie je vrijdag 11 februari om 20.30 uur op TV Oost. Deze uitzending wordt om het uur herhaald. Ook wordt er uitgebreid aandacht aan de Hengelose F16-crash besteed op de andere kanalen van RTV Oost.

Bijlmerramp

Driessen en Colijn trokken dertig jaar na dato met een cameraman de wijk in en blikte samen met buurtbewoners, die er destijds ook al woonden, terug op deze memorabele dag. Over wat ze zich nog herinneren van de crash zelf en vooral ook de turbulente periode erna.

De buurt reageerde destijds aanvankelijk met enige Twentse nuchterheid op de bijna-ramp. Maar later, ten tijde van de Bijlmerramp, drong het besef pas in volle omvang door tot de bewoners van de Hasseler Es. Of zoals een van hen het verwoordt: "Toen pas had ik zoiets van: dat had óók gekund bij ons. Wat een geluk hebben wij gehad!"

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.