Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jan Verkade zorgt ervoor dat alle Hengeloërs straks online te vinden zijn op Henglias.nl

Ruim 76.000 namen staan er inmiddels op de genealogische website henglias.nl. Een deel daarvan is het afgelopen jaar ingevoerd door Jan Verkade, die deze klus eind 2020 overnam van Robert Einhaus. Verkade wil alle mensen die de afgelopen tweehonderd jaar zijn geboren, overleden of getrouwd in Hengelo een online plekje geven.

Burgerlijke stand

Als dat al geen monsterklus is, kijkt Verkade (71) ook nog graag ietsje verder terug in de tijd. "In het jaar 1811 is de burgerlijke stand ingevoerd. Vanaf dat jaartal is alles redelijk makkelijk terug te vinden. Aan de hand van doop- en trouwboeken uit de kerk kun je echter nog tot pakweg 1600 teruggaan. Dat zoeken gaat helaas wel iets minder gestructeerd."

Dichte archieven

Dankzij de opkomst van het internet is stamboomonderzoek makkelijker geworden. "Het levert nogal wat tijdwinst op of je letterlijk de archieven in moet of dat je vanuit je luie stoel alles kunt vinden. Overigens was het de afgelopen twee jaar nauwelijks nog mogelijk om archieven binnen te komen. Vanwege het virus zat vrijwel alles dicht. Nog een reden waarom ik zo blij ben met online archieven."

“Ik heb me er over verbaasd dat er helemaal geen ruchtbaarheid aan gegeven is. Die man had toch wel een verjaardagsfeest verdiend?”

'Ik had alle tijd'

De site Henglias.nl is ooit opgezet door Wim den Oudsten. "Ik heb hem niet gekend. Hij is in 2020 vrij plotseling overleden”, zegt de in het Duitse Uelsen woonachtige Verkade. Robert Einhaus, een vriend van deze Den Oudsten, heeft zich over de site ontfermd. "Ik heb in die tijd een paar keer commentaar geleverd en vragen gesteld ten aanzien van gegevens. Op een gegeven moment zei Einhaus dat hij eigenlijk geen tijd had om de website bij te houden. Omdat ik gepensioneerd was, had ik alle tijd." Het duurde maar even of Verkade had zich in z'n eentje over de site ontfermd.

icon_main_info_white_glyph

Hengelo's eerste burgemeester

Jan Dijk, geboren in Hengelo in 1775, was van 1799 tot 1811 markerichter van Woolde, Driene en half Oele. In 1811, in de napoleontische tijd, werd hij benoemd tot maire (Frans voor 'burgemeester') van Hengelo. In 1824 kocht Dijk het voormalige Huys Hengelo aan. Van 1825 tot 1831 was hij de eerste burgemeester. Jan Verkade: "In de negentiende eeuw schreven de burgemeesters meestal de namen bij in het bevolkingsregister. Dijk had zo'n slecht handschrift dat je vaak alleen met moeite de juiste schrijfwijze kon achterhalen. Zijn opvolger baron Sloet tot Oldhuis schreef gelukkig een stuk leesbaarder." Jan Dijk was een achterneef van de bekende Wolter ten Cate, die zelf geen kinderen had. Ten Cate (geboren in 1701) stond aan de basis van de textielindustrie in Hengelo.

Vergeten verjaardag

De amateur-stamboekonderzoeker is geboren en getogen in Hengelo, net als zeven generaties Verkade vóór hem. Voor ie aan Henglias.nl begon, had ie zich al verdiept in z'n eigen familiegeschiedenis en die van de grote Twentse industriëlen. Hij wist dan ook dat het afgelopen zondag precies 200 jaar geleden was dat C.T. Stork, grondlegger van het gelijknamige imperium en iemand die het aangezicht en het karakter van Hengelo voor een groot deel bepaald heeft, het levenslicht zag: "Ik heb me er over verbaasd dat er helemaal geen ruchtbaarheid aan gegeven is. Dat er nergens een belletje is gaan rinkelen. Die man had toch wel een verjaardagsfeest verdiend, vind je niet?"

icon_main_info_white_glyph

Praat mee over Hengelo!

Welke problemen, vragen of uitdagingen verdienen dringend politieke aandacht na de gemeenteraadsverkiezingen? 1Twente vraagt inwoners van Hengelo om hun mening en legt die voor aan de partijen die meedoen aan de verkiezingen op 14, 15 en 16 maart 2022. Invullen van de vragenlijst kost slechts 5 minuten. Praat ook mee en maak het verschil, ga naar 1twente.nl/vragenlijst-hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.