Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Anieke wil meer jongeren in het waterschap: 'Ik hoop dat ik bij de volgende verkiezing niet weer de jongste ben'

Vanaf je bank een vergadering van het waterschap volgen. Dat is sinds deze maand ook mogelijk bij het waterschap in onze eigen regio, Vechtstromen. Maar wie wil dat nou? Wat moeten we ermee? Eén persoon die er in ieder geval heel blij mee is, is de jongste bestuurder van dat waterschap ooit. Anieke Kranenburg (28) streed twee jaar om dit voor elkaar te krijgen.

Meegluren

Het gebruik van livestreams bij Waterschap Vechtstromen, is een ontwikkeling die lang op zich heeft laten wachten. Elk ander waterschap maakt al gebruik van livestreams en nu is dat ook bij Vechtstromen het geval. Daarmee is een stap in de juiste richting gezet volgens Kranenburg.

Omdat de livestreams veel toegankelijker zijn dan een gesloten vergadering hoef je er veel minder voor te doen om mee te kijken. De bestuurder hoopt dat de makkelijk te bekijken livestreams jongeren aantrekken. “Dan kunnen ze met ons meegluren”, zegt ze. Ook op Instagram is ze actief en geeft ze haar volgers een inkijkje bij het waterschap.

Stem voor jongeren

Anieke Kranenburg is met bijna 9000 stemmen verkozen tot bestuurder. Ze is al 3 jaar lang actief bij het waterschap. Een aantal jaar terug wekte de waterschapsbelasting interesse bij haar op. Waar betaalde ze eigenlijk voor, wat zijn de keuzes en verantwoordingen die werden gemaakt? Ze reisde af naar het kantoor van het waterschap in Almelo, waar ze meekeek bij een vergadering.

Ze hield er twijfels aan over: “Al die oude witte mannen bepalen over mijn toekomst, gaat dat wel goed?” Volgens haar mogen de jongeren ook een stem krijgen. Daarom stelde ze zichzelf verkiesbaar voor de waterschapspartij: Water Natuurlijk. Als het aan haar ligt volgen nieuwe jongeren haar voorbeeld. De gemiddelde leeftijd bij het waterschap is namelijk zo’n 55 jaar.

“Het is geen lekkere binnenkomer bij een feestje,” aldus Kranenburg als ze op feestjes vertelt over haar bestuursfunctie bij het waterschap. Maar als ze echt begint te vertellen, wekt het waterschap wel degelijk interesse op bij mensen die ze ontmoet.

Vooral omdat ze zich voor hun toekomst inzet. “Wij gaan over water en water is leven. Klimaatverandering, droogte, elke keer als je naar het toilet gaat. Het zijn allemaal kwesties.” Voor de jongeren is er nóg een belangrijke reden waarom ze zich moeten interesseren in het waterschap: “Zonder water geen bier,” zegt de lachende bestuurder.

icon_main_info_white_glyph

Waterschap Vechtstromen

Waterschap Vechtstromen beheert in Twente, Zuidoost Drenthe en het Vechtdal het watergebruik. Er wordt gezorgd voor een eerlijke verdeling van het water en dat dit water veilig en schoon is. Vechtstromen verdeelt het water voor de 800.000 inwoners die in dit gebied wonen. Eén van de kerntaken van het waterschap is het zuiveren van afvalwater. Door de 23 rioolzuiveringen van het waterschap wordt afvalwater gezuiverd en wordt het weer teruggegeven aan de natuur.

Toekomst

Binnen het waterschap moeten keuzes worden gemaakt waarbij Kranenburg kijkt naar de toekomst. “Het waterschapsbeleid moet groener worden. Het water moet eerlijk worden verdeeld zodat ook de natuur en stad ermee kunnen leven, niet alleen de agrarische sector. Dat klinkt logisch maar er zijn veel gevestigde belangen. Zo heeft de agrarische sector bijvoorbeeld standaard drie zetels. Van de 27 beschikbare zetels zijn er al zes ingenomen.”

Nu de vergaderingen live worden uitgezonden denkt de ambitieuze bestuurder al verder aan haar volgende doel. In maart komen er introductiedagen voor het waterschap. Zij wil op die dagen de interesse van jongeren opwekken. Volgens Kranenburg spelen politieke voorkeuren geen rol.

Het belangrijkste is voor haar dat er ook naar de volgende generaties gekeken wordt, door mensen die er over 50 jaar nog steeds zullen zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.