Minister Jetten moet zo snel mogelijk de koppeling tussen de gasprijzen en de tarieven voor stadsverwarming loslaten. De veertig grootste gemeenten van Nederland waaronder Enschede willen dat de minister in actie komt. “De prijs voor stadsverwarming moet omlaag kunnen”, denkt wethouder Jeroen Diepemaat. Een woordvoerder van Ennatuurlijk zegt dat ‘dat nog wel eens tegen kan vallen’.
Zowel de woordvoerder als de wethouder wijzen op de bar complexe tarievenopbouw van de stadsverwarming die maakt dat alleen het loslaten van de koppeling tussen de gasprijzen en de warmtenetten volstrekt onvoldoende is. De aansluitingen, 8500 in Enschede, zullen daardoor nauwelijks goedkoper uit zijn.
Het gaat over subsidies die anders moeten, over inkoop van warmte, flexibele en langdurige contracten, inflatie, oplopende elektriciteitsprijzen en niet te vergeten het feit dat groene energie nog steeds duurder is dan het zogenaamde ‘grijze’ circuit. Kortom: er moet nogal wat gebeuren voordat gebruikers een stabiel laag prijsniveau tegemoet kunnen zien. Daarbij zijn de hoge kosten van het ‘vast recht’ dat gebruikers jaarlijks moeten betalen ook niet uit te vlakken. Dat bedraagt ruim 500 euro per jaar.
Overigens is wethouder Jeroen Diepemaat er nog steeds van overtuigd dat stadsverwarming goed is voor de stad. “Juist stadsverwarming is een hartstikke goede manier om op duurzame wijze om van het gas af te gaan. Voor oudere bebouwing en huizen dicht op elkaar gebouwd is dit een goed alternatief. En collectief is het goed te betalen. Door die prijsstijgingen heeft stadsverwarming nu een verkeerd imago. Je denkt dat je goed op weg bent en dan krijg je die forse verhoging.”
Volgens de stadsbestuurder vallen de prijzen nog mee als je die vergelijkt met mensen die een gasaansluiting. “Het is een veel breder probleem”, zegt hij. Maar voor hem is duidelijk dat je toe moet naar stabiele prijzen. “Die schommelingen moeten eruit.”
Dat is ook precies de reden waarom het College van Burgemeester en wethouders de plannen om alle woningen van het gas af te halen en op de stadsverwarming aan te sluiten niet meer wil bespreken. Het plan ‘de transitievisie warmte’ is van de agenda gehaald. “We maken pas op de plaats. Je kunt het nou niet maken dat je wijken op stadsverwarming aansluit. Onze volledige aandacht is nu op energiearmoede gericht.”
De gemeente gaat nu vooral verder om Enschedeërs erop te wijzen dat met relatief kleine ingrepen het gasverbruik kan verminderen. Daarvoor kreeg de gemeente 2,4 miljoen extra van het Rijk. “Elk tientje is er een al is het een natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat. We zullen fors meer moeten doen het is schrijnend als mensen de verwarming uitzetten, omdat ze het niet meer kunnen betalen. Dat moet niet in ons land.”