Verkeer
Stuur appje
Zoek

Mysterieuze ‘flitspaal’ Stadsveld in brand gestoken: 'Was een geintje met een serieuze boodschap'

20220204 Mysterieuze flitspaal Stadsveld
De geknutselde flitspaal aan de S.L. Louwesstraat schrikt automobilisten af
Beeld: News United/Dennis Bakker

Vrijdagochtend stond hij er opeens om automobilisten die met hoge snelheid door de wijk rijden af te schrikken, maar diezelfde avond was hij alweer verdwenen. De zelf in elkaar geknutselde ‘flitspaal’ aan de S.L. Louwesstraat werd samen met een kerstboom en oude vloerbedekking in brand gestoken.

"Ik vind het erg jammer dat hij weg is. Dit was nooit mijn bedoeling. Ik wilde mensen alleen maar duidelijk maken dat er veel te hard wordt gereden in de wijk", zegt de 83-jarige bewoners die de 'flitspaal' in elkaar knutselde. Hij wil niet met naam worden genoemd, om gedoe te voorkomen. De man woont nu vier jaar in de wijk en heeft er in die tijd vier ongelukken meegemaakt. "Zelfs één waarbij een auto over de kop ging. De maximumsnelheid is 30 kilometer per uur, maar veel automobilisten houden zich hier niet aan."

Zelf in elkaar geknutseld

Door een oude standaard die hij bij een vuilniscontainer zag liggen kwam hij op een creatieve oplossing om het probleem aan te kaarten. "Die heb ik meegenomen, samen met restanten van oude soepblikken en saladebakjes. Vervolgens heb ik het zwart gespoten en zilverfolie gebruikt zodat hij net echt leek."

Brand

Helaas bleef zijn kunstwerk niet lang staan. "Op vrijdagochtend heb ik hem neergezet, en vrijdagavond kwam ik rond tien over tien thuis, ik weet het nog precies. Toen ik om elf uur naar buiten keek was de paal weg."

20220204 Mysterieuze flitspaal Stadsveld
De geknutselde flitspaal aan de S.L. Louwesstraat
Beeld: News United/Dennis Bakker

Later hoorde hij van een buurman dat de paal samen met een kerstboom en oude vloerbedekking in brand was gestoken. "Ik vind het echt zonde. Natuurlijk was het ook als geintje bedoeld, maar wel met een serieuze boodschap. Er wordt echt veel te hard gereden, en de verkeersborden die in de wijk staan kan niemand lezen. Die zijn veel te smerig."

Nieuwe paal?

Voorlopig komt er geen nieuwe flitspaal. "Het was een momentopname, en ik had er lol aan. Ik hoop wel dat er iets is blijven hangen bij mensen. Vrijdagochtend gingen mensen al flink op de rem zodra ze de paal zagen. Ik had hem ook niet de hele week laten staan hoor…" Hij denkt even na. "Maar misschien ook wel. Het had het gewenste effect."

Enquete screenshot 2022 01 31 204002 thca
Lees ook
Praat mee: wat zijn de belangrijkste thema's bij de verkiezingen in Enschede?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.