Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloër Paul Kuiper onthult 25e gedicht ter ere van z'n vermoorde dochter in stromende regen

Nadat dochter Maaike in 1997 op brute wijze om het leven werd gebracht, maakte vader Paul Kuiper ieder jaar een gedicht voor haar. Om zo zijn vermoorde dochter levend te houden. De afgelopen tijd waren de vorige 24 gedichten al te lezen op de sokkels achter de Lambertusbasiliek in Hengelo. Zondag 6 februari onthulde Kuiper zijn 'jubileumgedicht' in de stromende regen.

Aandacht

Ouders Paul (80) en Ina (76) Kuiper vertelden de afgelopen dagen bij RTV Oost uitgebreid over het verlies van hun dochter en hoe de jaren daarna waren. Maandagmiddag is Paul om 16.00 uur bij 1Twente Vandaag om terug te blikken op de onthulling van het 25e gedicht.

Paul Kuiper vader Maaike Kuiper Ernst Bergboer
Lees ook
Vader eert dochter met expositie: 'Als ik aan Maaike denk, word ik altijd blij'

'Carnavalsmoord'

Maaike werd op 6 februari 1997 door een gokverslaafde buurman om het leven gebracht. Ze zou die avond naar het carnaval gaan op de school waar ze stage liep. Maar omdat de anders zo punctuele studente niet op de afgesproken verzamelplek verscheen, kregen haar collega's argwaan.

Het was vader Paul die die avond, even voor middernacht, zijn omgebrachte dochter vond. Liggend op de bank, al verkleed voor carnaval. Reden waarom het misdrijf in de media al snel de 'carnavalsmoord' werd genoemd.

Literaire aubade

Sindsdien maakt gepensioneerd schoolmeester Kuiper ieder jaar een gedicht, dat hij te midden van de rouwadvertenties laat afdrukken in Tubantia en Trouw. Voor dit jaar heeft Kuiper de primeur van het gedicht gereserveerd voor HeArtpool. Deze Hengelose kunststichting nam het initiatief om Kuipers 24 eerdere gedichten de afgelopen maanden tentoon te stellen op de sokkels achter de Lambertusbasiliek in hartje Hengelo.

Haiku

Het waren Maaikes ouders die zondagochtend dit gedicht onthulden. Kuiper over de literaire aubade aan zijn vermoorde dochter: "Het eerste gedicht was één regel. Daarna heb ik gevarieerd. Het kunnen er twee zijn, vier, of meer. Of in sonnet-vorm. Voor dit jaar heb ik gekozen voor een haiku."

icon_main_info_white_glyph

25e gedicht


"Vijfentwintig jaar

een gitzwart jubileum

was je er nog maar"

‘Ik ga door’

Kuiper laat weten dat hij ook na dit 'jubileumjaar' blijft doorgaan met een jaarlijks gedicht voor Maaike: "Pas als mensen geen gedicht voor Maaike meer van mij zien, dan weten ze dat er met mij wat aan de hand is."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.