Verkeer
Stuur appje
Zoek

Theatermakerij Enschede maakt toneelstuk over fabriek die Jodensterren produceerde

Theatermakerij Enschede is op zoek naar mensen die in oorlogstijd gewerkt hebben in textielfabriek de NV Stoomwerverij Nijverheid in Enschede. Toen deze fabriek in handen kwam van de Duitsers, werden er meer dan een half miljoen Jodensterren gemaakt.

Fabrieksdirecteur Henk van Gelderen, zelf van Joodse afkomst, kwam hier pas na de oorlog achter. 1Twente sprak met de artistiek leider van Theatermakerij Enschede, Karine Roldaan.

"Een paar jaar interviewden we Henk van Gelderen. Bij ons bleef vooral het verhaal over zijn fabriek hangen, waar tijdens de oorlog een enorme hoeveelheid aan Jodensterren is geproduceerd. Over dit verhaal gaan we een toneelstuk maken voor Theater Na de Dam.

Deze jaarlijkse theatermanifestatie staat in het teken van theater over verhalen met een link tot de Tweede Wereldoorlog. Verschillende theatergroepen in Nederland doen hier aan mee, zo ook de Theatermakerij. Zij gaan het verhaal vertellen over de fabriek van verzetsheld Henk van Gelderen, die in juli 2020 overleed. Vlak daarvoor werd hij nog benoemd tot ereburger van Enschede vanwege onder andere zijn inzet voor de culturele sector in de stad. Tijdens de oorlog zat hij zelf ondergedoken in Amsterdam, waar hij ook actief was in het verzet.

Oproep

Om het stuk zo goed mogelijk neer te zetten, doet de Theatermakerij een oproep aan iedereen die verhalen over de fabriek in oorlogstijd kent. ‘’We hebben nu een groep van veertien jonge theatermakers die hier aan meewerkt", zo vertelt Karine. "Er kunnen nog zo’n twee spelers bij, maar dan zit de groep wel vol. We zoeken nu voornamelijk mensen die in de oorlogsjaren in de Nijverheid gewerkt hebben. Of mensen wiens familieleden er gewerkt hebben. Met hen willen we graag in gesprek, die verhalen worden de basis van ons script."

Mensen die informatie hebben voor Karine, kunnen haar bereiken op nummer 0641217204. Of ze kunnen mailen naar [email protected].

323594 henk van gelderen
Henk van Gelderen
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.