Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose muziekvereniging Eendracht-Excelsior mag zich ‘Koninklijk’ noemen

Excelsior muziek

Muziekvereniging Eendracht-Excelsior heeft het predicaat ‘Koninklijk’ gekregen. De vereniging is ontstaan na een fusie tussen Orkestvereniging De Eendracht en Koninklijke Muziekvereniging Excelsior. Door de fusie was het lang onbekend of de nieuwgevormde vereniging het Koninklijk-predicaat van voorloper Excelsior mocht dragen. Op 13 februari speelt de muziekvereniging weer voor het eerst sinds corona.

Predicaat

Na de fusie tussen de twee muziekverenigingen rees de vraag of ze het al bestaande predicaat van Excelsior weer mochten gebruiken. De andere vereniging, Orkestvereniging De Eendracht, had een zogenaamde ‘Koninklijke vermelding’, maar geen echt predicaat. Na bijna twee jaar wachten kwam er dan toch eindelijk duidelijkheid: de nieuwgevormde muziekvereniging mag zich nu ook Koninklijk noemen. “We zijn supertrots”, zegt secretaris Annette van der Zande.

“Net na de fusie hielden wij een ledenvergadering en daaruit bleek dat een groep leden erg gehecht waren aan het predicaat”, zegt Annette van der Zande, secretaris van de muziekvereniging. Hierop is het bestuur bezig gegaan om toestemming te vragen om het predicaat opnieuw te mogen ‘voeren’. Die toestemming kwam onverwachts twee jaar later.

Nieuwjaarsconcert

Nu kan de vereniging bij het aankomende nieuwjaarsconcert op 13 februari zichzelf Koninklijk noemen. Een speciaal moment, want het is het eerste concert sinds het uitbreken van corona. “Het is zo fijn voor de musici dat ze weer kunnen spelen. Het is echt een tijd geleden”, zegt Van der Zande. Het Nieuwjaarsconcert stond eigenlijk gepland voor begin januari, maar corona zette ook daar een streep door. Nu de versoepelingen zijn doorgevoerd, lijkt er voor het concert niks meer in de weg te staan.

100 bezoekers

Wel zijn er allerlei maatregelen getroffen, zo mogen er maar 100 bezoekers bij het concert zijn: “In de schouwburg komt een zogenaamde caberet-opstelling. In de zaal staan vijftig tafeltjes met ieder twee stoeltjes. Op die manier kan er anderhalve meter afstand worden gehouden.” Ook is er geen pauze, om te voorkomen dat het publiek op de wandel gaat. “Het concert kost ons meer dan dat het oplevert, maar we zijn al lang blij dat we weer wat mogen”, aldus Van der Zande.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.