Verkeer
Stuur appje
Zoek

Burgemeester Roelof Bleker: ‘Terug maar fundamenteel anders’

Roelof Bleker is geïnstalleerd als burgemeester van Enschede. De oud-wethouder van de grootste stad van Twente keert terug naar ‘Oale grond’, maar in een fundamenteel andere positie, zo stelde Sander Schelberg, burgemeester van die andere Twentse stad Hengelo.

Bleker werd in januari door de Kroon benoemd tot opvolger van Onno van Veldhuizen. Met de installatie van dinsdagavond is hij formeel de eerste burger van Enschede.

Wederopbouw

Een terugkeer is het, zeker. Dat geldt niet alleen voor Bleker zelf, maar ook voor zijn vrouw Els en hun kinderen, die in Enschede geboren zijn. Van april 2001 tot april 2010 was hij als wethouder ondermeer verantwoordelijk voor de cultuursector en de wederopbouw van de stad, na de vuurwerkramp.

Maar een wethouder is geen burgemeester. Met de herintreding in de Enschedese bestuurlijke arena wacht Bleker een taak die beduidend meer omvat. Hij is voorzitter van het college van burgemeester en wethouders, maar ook van de gemeenteraad.

Installatie Roelof Bleker 1 Ernst Bergboer
Burgemeester Roelof Bleker zwaait vanaf dinsdagavond de voorzittershamer bij zowel college- als raadsvergaderingen in Enschede
Beeld: Ernst Bergboer

Lijmwerk

Uitgerekend de dag voor de installatie van Bleker werd de splijtzwam die al langer woekerde die raad te machtig. Coalitiepartijen ChristenUnie, PvdA en D66 zegden het vertrouwen op in medebestuurspartij VVD. BurgerBelangen Enschede (BBE), de vijfde en grootste coalitiepartij, hield zich afzijdig.

Met spannende gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, waaraan meer partijen dan ooit meedoen en zowel BBE als VVD naar verwachting afhankelijk van elkaar èn andere partijen blijven, heeft Bleker het nodige lijmwerk te doen. Die breuk in de coalitie is ideologisch en reikt ver.

“‘Ik voel mij, als nieuwe voorzitter van het hoogste orgaan van de gemeente, met u verbonden.’”

Maandagavond ging het over de komst van een nieuwe moskee, maar de nieuwe gemeenteraad zal zich ook moeten uitspreken over de energietransitie (windmolens), de terugkeer van de menselijke maat in de uitvoering van sociale wetten, het afvalvraagstuk en de woningnood. Om maar een paar grote thema’s te noemen.

‘Mooiste hondenbaan die er is’

Dinsdagavond het er allemaal even niet toe. Bleker toonde zich dankbaar en blij. En terecht. Alle komende voetangels en klemmen ten spijt, dat burgemeestersambt is niet alleen een grote eer, het is - om met de woorden van Van Veldhuizen te spreken - ook ‘de mooiste hondenbaan die er is’.

Installatie Roelof Bleker 2 Ernst Bergboer
Roelof Bleker krijgt van zijn partner Els de ambtsketen omgehangen, onder toeziend oog van Andries Heidema - Commissaris van de Koning - en loco-burgemeester Niels van den Berg
Beeld: Ernst Bergboer

Of iedereen dat met Van Veldhuizen meevoelt is de vraag. Bleker, aan zijn vooravond in dat ambt, in elk geval wel.

Enquete screenshot 2022 01 31 204002 thca
Lees ook
Praat mee: wat zijn de belangrijkste thema's bij de verkiezingen in Enschede?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.