Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Zoektocht in Twents Kwartearken naar 'geneuglek leawn'

‘As ie maar een geneuglek leawn hebt’. Dat was levensmotto van de moeder van kunstenares Ingrid Kleinsman. Zij is derdejaars student van de AKI en wijdde een tentoonstelling aan deze Twentse uitdrukking. “Ik heb er lang over gedaan om het motto van m’n moeder te begrijpen en nu begrijp ik het. Voor mij betekent het dat ik voldoening haal uit de dingen die ik doe en maak.”

In de 64e aflevering van het Twents Kwartearken vertelt Kleinsman over haar zoektocht naar de betekenis van het Twentse woord geneuglek. “Ik dacht altijd dat het motto van m’n moeder ambitieloos was, maar dat is niet zo. Je hoort het niet in een betekenis te vangen. Als je het lukt er een eigen interpretatie aan te geven, heb je een ‘geneuglek leawn’.

Mangs

Uiteraard komt het Woord van de Week voorbij. Jessy gaat op zoek naar het woord ‘mangs’. Veel passanten denken de betekenis te weten, maar is dat ook zo. Andere woorden die Adrie, onze juf Twents, aanreikt zijn: sjaps, glad weark en wiesheid proatn. Wil je er alles van weten, volg dan het Twents Kwartearken.

Enquete screenshot 2022 01 31 204002 thca
Lees ook
Praat mee: wat zijn de belangrijkste thema's bij de verkiezingen in Enschede?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.