Na de moord op Theo van Gogh in 2004 groeide er in Nederland in brede kring de behoefte aan maatschappelijke verbinding. Min of meer vergelijkbaar met nu. In navolging van Utrecht, Amsterdam en Rotterdam was Hengelo een van de eerste steden met een afdeling van De Slinger, een landelijke instantie die maatschappelijke betrokkenheid bij bedrijven aanjaagt. Waar overal in het land afdelingen de afgelopen jaren opgingen in andere organisaties of zelfs verdwenen, is De Slinger Hengelo 'still going strong'.
Het voorzitterschap ging deze week over van oud-burgemeester Frank Kerckhaert naar oud-wethouder Bert Otten. Otten was donderdag 27 januari te gast bij 1Twente Vandaag om over z'n nieuwe functie te praten: "Ik zal dit jaar mijn werk als lid van de Raad van Toezicht van Metropool neerleggen, dus toen ik gevraagd werd voor het voorzitterschap van De Slinger kon ik daarop gerust 'ja' zeggen. Het is een heel andere functie. Als toezichthouder overleg je veel met andere bestuurders, bij De Slinger zal ik vooral veel contact hebben met de vrijwilligers. Je zit veel dichter op de mensen waarom het gaat. Daarom heb ik hier erg veel zin in."
Voor Otten komt hij hiermee weer terug bij iets waarvan hij aan de basis stond: "Ik was wethouder ten tijde van de oprichting (Otten zat van 2002 tot 2010 in het gemeentebestuur namens de PvdA, red.), was zijdelings betrokken bij de oprichting en maakte in de beginjaren deel uit van de commissie van aanbeveling van De Slinger." In die tijd kwamen termen als 'maatschappelijk verantwoord ondernemen' en 'sociale economie' in zwang. Bedrijven werd gevraagd na te denken over hun sociale rol in de maatschappij, iets wat de socialist Otten zeer aansprak: "Daar draait het wat mij betreft om: hoe kunnen we samen de wereld mooier maken? Ik steek liever geen energie in cynische mensen."
Otten werkt voor RadarAdvies, een bureau dat overheden adviseert bij sociale vraagstukken. Hij weet dus waarover hij praat: "De Slinger heeft wat mij betreft twee belangrijke doelen. Enerzijds meer bedrijven betrekken bij het plaatselijke verenigingsleven, liefst met materiaal, menskracht of expertise. Het mooie is dat mensen elkaar daarbij echt ontmoeten, het is geen afstandelijke sponsoring. Anderzijds de mensen waar we iets voor kunnen betekenen nog beter zien te bereiken. Bijvoorbeeld met een door De Slinger geïnitieerde podcast over eenzaamheid op de werkvloer, waarmee Frank Kerckhaert de laatste tijd erg druk was. Of met de inzet van jongerenambassadeurs andere jongeren uit hun sociaal isolement trekken."
De naam De Slinger zullen veel Hengeloërs vooral kennen via de Slingerbeurs, het jaarlijkse evenement waar instellingen en verenigingen hun verzoeken om hulp neer kunnen leggen bij bedrijven. Dit jaar wordt de beurs gehouden op 22 april, zoals altijd in De Gieterij, het hoofdgebouw van ROC van Twente.
In Hengelo was er een goede voedingsbodem voor de oprichting van De Slinger, dankzij het verre verleden. Otten: "Hengelo is altijd een stad van verbinders geweest. Dat begon al in de negentiende eeuw met Stork. De directeuren zorgden goed voor hun personeel. Ze legden een zwembad aan, bouwden een bibliotheek, een verenigingsgebouw, stonden aan de basis van tal van verenigingen."