Verkeer
Stuur appje
Zoek

Te weinig woningen beschikbaar voor Afghaanse evacuees in noodopvang Enschede

1269 AD9 D 85 C8 4 BF4 9 C54 FB341 F96 C8 C6
Beeld: Patrick olde Nordkamp

De 150 asielzoekers die in de gezinslocatie van de noodopvang vliegveld Twente verblijven zijn Afghaanse evacuees. Ze komen uit de tijdelijke noodopvang Heumensoord in Nijmegen die per 1 januari zijn deuren sloot. "Het zijn spannende tijden voor deze gezinnen omdat ze in afwachting zijn van een woning in de gemeente waaraan ze zijn toegewezen", zegt Aletta Bouwmeester, woordvoerder van het COA.

Waakhond

Evacuees zijn vluchtelingen die door onze overheid zijn opgehaald, denk aan Tolken die Nederlandse afgezanten in Afghanistan hielpen. Zij zijn statushouders, hebben dus een verblijfsvergunning en kunnen niet teruggestuurd worden naar hun land. “Het is de taak van het COA om de statushouders te koppelen aan een gemeente die ze een woning toe moeten wijzen. Het is de taakstelling van elke gemeente om deze asielzoekers met een verblijfsvergunning op te vangen, maar er zijn veel te weinig woningen beschikbaar, zeker voor grotere gezinnen", aldus Bouwmeester. Een gezin uit de noodopvang in Enschede is al wel wezen kijken naar een woning, volgens haar. “De Provincie heeft daarbij een controlerende rol als waakhond.”

“De Provincie heeft daarbij een controlerende rol als waakhond”

Stenen muren

Op dit moment zijn er volgens de woordvoerder van de COA 12.000 statushouders in de Nederland die een plek in de asielzoekerscentra bezet houden, waardoor er geen nieuwe asielzoekers kunnen worden opgevangen. “Vandaar dat er vluchtelingen worden opgevangen in evenementenhallen, omdat er nu even geen evenementen zijn. Maar die hallen zijn vaak geen opvangcentra, en zijn heel erg basic, niet geschikt voor gezinnen en niet te vergelijken met een AZC. In Enschede is er een apart gebouw daarvoor beschikbaar gesteld met stenen muren en aparte kamers voor elk gezin", aldus Bouwmeester.

“We kunnen niet de een stamppot geven en de ander rijst”

Platbrood

De grote groep Afghanen die in Enschede is opgevangen is al langere tijd bij elkaar. Bouwmeester: “Ze hebben wel eens geklaagd over het eten. Maar ze krijgen wel elke dag vers eten. Alleen wel allemaal hetzelfde. We kunnen niet de een stamppot geven en de ander rijst met iets anders. De een wil wel halal, de ander niet. Daar kunnen we geen rekening mee houden. Wel als bijvoorbeeld iemand diabeet is of liever platbrood wil dan ons brood. ” Halal staat voor alles wat door de Koran als goed en rein wordt gezien.

Niet in beeld

Over de procedure of de asielzoekers in de noodopvang gefilmd mogen worden heeft Bouwmeester een duidelijke uitleg. “Mensen die net binnen zijn in Nederland mogen per definitie niet herkenbaar in beeld. We hebben ooit twee bewoners gehad die zelfs schriftelijk toestemming gaven om gefilmd te mogen worden. Dat was door ons eigen orgaan vreemdelingenvisie. Achteraf zeiden ze niet te weten dat hun verhaal online zou komen. Via een advocaat dwongen ze vervolgens een verblijfsvergunning of omdat ze door de uitzending niet meer veilig terug zouden kunnen naar hun geboorteland. Dat willen we niet nog een keer mee maken”, aldus de woordvoerder van het COA.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.