Verkeer
Stuur appje
Zoek

BurgerBelangen Hengelo brengt verkiezingsprogramma uit in braille

Jeffrey Scholten Burger Belangen Hengelo Ernst Bergboer
Blinden en slechtzienden doen volop mee aan de maatschappij, en daar hoort een goede toegang tot de informatie over de verkiezingen bij, vindt kandidaat-raadslid Jeffrey Scholten.
Beeld: BurgerBelangen Hengelo

BurgerBelangen Hengelo brengt haar verkiezingsprogramma ook uit in braille, grootletter en in audio. Blinden en slechtzienden doen volop mee aan de maatschappij, en daar hoort een goede toegang tot de informatie over de verkiezingen bij, vindt kandidaat-raadslid Jeffrey Scholten. Het gerenommeerde Montesquieu Instituut laat weten dat 'maar weinig Nederlanders verkiezingsprogramma's lezen, maar dat deze documenten wel van belang zijn, omdat op basis daarvan doorrekeningen en kieswijzers worden gemaakt'.

'Erg gewaardeerd'

Jeffrey Scholten legt uit waarom zij de keuze voor braille hebben gemaakt: “Wij vinden het belangrijk dat mensen met een leesbeperking ons verkiezingsprogramma ook kunnen doornemen. Vier jaar geleden, toen ik deel uitmaakte van de fractie van Lokaal Hengelo, heb ik al eens een verkiezingsprogramma in braille uitgebracht en wij merkten dat dit erg werd gewaardeerd door de mensen.”

'Kosten? Minimaal!'

Om de kosten hoeft Scholten het niet te laten: "We kunnen niet uitgeven aan onze campagne wat landelijke partijen te besteden hebben, maar dit is echt tientjeswerk. Je betaalt eenmalig 50 euro en vervolgens voor elk verkiezingsprogramma 4 euro. Er liggen er een paar in de bieb en het stadskantoor en mensen kunnen er eentje aanvragen via onze website."

icon_main_info_white_glyph

Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden

Het verkiezingsprogramma is met de hulp van de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB) in Ermelo omgezet in braille. De CBB is gespecialiseerd in het toegankelijk maken van lectuur en informatie voor mensen met een leesbeperking.

Oproep aan andere partijen

Scholten vind dat ook andere partijen hun programma in braille en grootletter en audio zouden moeten aanbieden: "Het is een minimale investering, maar voor mensen met een visuele beperking een groot gebaar. Het is belangrijk dat mensen met een visuele beperking de standpunten van alle partijen kunnen doornemen en straks tijdens de verkiezingen een weloverwogen besluit kunnen nemen."

“Maar weinig Nederlanders lezen verkiezingsprogramma's. Toch zijn deze documenten zeer belangrijk in de verkiezingsstrijd, omdat op basis daarvan doorrekeningen en kieswijzers worden gemaakt.”

'Weinig mensen lezen verkiezingsprogramma's'

Het Montesquieu Instituut, een multidisciplinair instituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming, laat op haar website weten dat maar weinig Nederlanders verkiezingsprogramma's lezen: "Dat is ook niet raar: de documenten zijn lange opsommingen van beleidsmatige teksten. En toch zijn deze documenten zeer belangrijk in de verkiezingsstrijd in Nederland, omdat op basis daarvan doorrekeningen en kieswijzers worden gemaakt."

In bibliotheek en stadhuis

Het aantal blinden en slechtzienden dat deze programma's van a tot z doorneemt is dus helemaal op de vingers van één hand te tellen. Toch vindt Scholten het dermate belangrijk dat iedereen zich op de hoogte kan stellen van de plannen van BurgerBelangen Hengelo, dat hij een vertaling de moeite én de kosten waard vindt. Het verkiezingsprogramma in braille en grootletter is straks te vinden in de bibliotheek, het stadhuis en is ook op te vragen via de website van BurgerBelangen. Daar zal het programma ook in audio te vinden zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.