De komst van een permanente kunstzaal in Hengelo laat nog even op zich wachten. Een amendement, ingediend door PvdA Hengelo, en ondersteund door meerdere partijen, geeft het college wel de opdracht om op zoek te gaan naar een aanvullende permanente kunstzaal in de binnenstad, maar of die er écht gaat komen, dat moet nog blijken. In de tussentijd moeten kunstenaars de mogelijkheid krijgen om op tijdelijke en verschillende podia hun werk te exposeren.
Wethouder Bas van Wakeren bevestigde dat er al wordt gesproken met de projectontwikkelaar van het oude V&D-pand. In het complex komen woningen, maar de benedenetage zou geschikt kunnen zijn voor het realiseren van een kunstzaal. De gemeente heeft de projectontwikkelaar gevraagd wat de kosten daarvoor zijn. "We zijn serieus aan het kijken hoe we een kunstpodium kunnen realiseren. Ik kan geen termijn geven, we zijn in gesprek."
Mocht er op termijn een vaste kunstzaal komen in Hengelo, dan is nog onduidelijk welke organisatie deze mag exploiteren. Op dit moment heeft alleen de nieuwe stichting SchouwArt interesse om die kar te trekken. De stichting wil graag een kunstzaal realiseren in het pand van Schouwburg Hengelo, een gebouw dat eigendom is van de gemeente Hengelo. Omdat er vrijwel geen kosten voor vaste lasten zijn, kan SchouwArt bijna het gehele budget gebruiken voor het organiseren voor exposities. De initiatiefnemers zeggen in de startblokken te staan en al snel te kunnen starten.
Van Wakeren noemt het plan van SchouwArt sympathiek, maar vindt dat straks ook andere partijen dan SchouwArt de kans moeten krijgen om aanspraak te maken op de beschikbare middelen om deze activiteit te kunnen uitvoeren. "Het zou kunnen dat SchouwArt uiteindelijk de organisatie wordt die dit gaat doen, maar dat weten we op dit moment nog niet." De wethouder zegt dat er met verschillende partijen is gesproken, waaronder SchouwArt, HeArtpool, Oyfo, Concordia, en zelfs met Museum de Fundatie in Zwolle.
Een amendement dat voorstelde om SchouwArt de komende drie jaar een vast podium in de Schouwburg te laten exploiteren, werd nog voordat het werd ingediend, teruggetrokken door GroenLinks. Dit tot verbijstering van mede-indiener Herbert Capelle. GroenLinks constateerde na een rondgang langs verschillende fracties dat er geen steun was voor het amendement en dat het dus geen zin had om het voorstel in te dienen.
De partij zei vervolgens het amendement van de PvdA te zullen steunen, dat in de ogen van de GroenLinks het beste alternatief was. Capelle besloot vervolgens om dan zelf alsnog het GroenLinks-amendement in te dienen. Het voorstel werd uiteindelijk met twee stemmen voor en 33 stemmen tegen weggestemd door de raad, waaronder GroenLinks, die dus tégen het eigen amendement stemde.
In de nieuwe cultuurnota wordt jaarlijks 75.000 uitgetrokken om kunstenaars op bestaande en nieuwe podia te laten exposeren. De manier waarop dat moet gebeuren, zorgde al voor discussie in september vorig najaar. Een aantal partijen is van mening dat Hengelo een permanente kunstzaal verdient en diende een motie in tijdens de behandeling van de nieuwe cultuurnota. Hierin werd het college opgedragen om te onderzoeken wat het verschil in kosten is tussen een permanente expositieruimte en wisselende expositieruimtes. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat het exploiteren van tentoonstellingen op een vaste lokatie zo'n 15.000 euro duurder uitvalt en dat daarmee het bedrag van 75.000 euro dat de gemeente jaarlijks beschikbaar stelt dus niet toereikend is om een vaste locatie te bekostigen. De voorkeur van het college gaat uit naar exposities op wisselende plekken, dat ook een aanbeveling is uit het onderzoek van de gemeente. Mocht er inderdaad extra geld nodig zijn voor de exploitatie van een permanente kunstzaal, dan zal de nieuwe gemeenteraad daarover een besluit moeten nemen voor de begroting voor 2023 en een afweging moeten maken.
De gemeenteraad had woensdag al 'spijkers met koppen kunnen slaan' door te kiezen voor een permanente kunstzaal in Schouwburg Hengelo, maar deed dat dus niet.
Veel partijen waaronder ook BurgerBelangen zijn wel positief over het initiatief van SchouwArt. Han Daals van BurgerBelangen riep het college wel op om snel met de nieuwe stichting in gesprek te gaan. Ook de ChristenUnie zei voorstander te zijn van een permanent kunstpodium. "Wij denken dat alle organisaties in Hengelo moeten kunnen meedingen, maar zorgvuldigheid is belangrijk. We zijn positief verrast door Schouwart. Er is een gedegen plan."
Jeanet Nijhof van de PVV zei niet tegen een expositieruimte te zijn, maar dan niet van overheidsgeld. "Wij zien kunstenaars als ondernemers en die moeten hun eigen broek ophouden. Dan doen ze het maar met elkaar. Samen de portemonnee trekken, dat heb ik als ondernemer vroeger ook vaak moeten doen."