Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose kenner van de Middeleeuwen schrijft lijvig boek over dit 'ondergewaardeerde tijdvak'

Gregor Dijkhuis is dol op de Middeleeuwen, en dan vooral de hoge Middeleeuwen. Dat is de periode van circa 1000 tot 1300. Een tijd van ridders en jonkvrouwen, van Noormannen, Moren en Mongolen. De Hengelose oud-leraar kent dat tijdvak als z'n broekzak en schreef er drie boeken over. Het laatste, De Middeleeuwse Zomer, telt maar liefst 710 pagina's en verscheen onlangs. Dinsdag 25 januari was hij te gast bij 1Twente Vandaag.

'Genoeg aan dit boek'

Op de vraag van interviewer Julian Vriend of hij het boek zou kunnen verkopen aan de hand van één smakelijke anekdote zegt Dijkhuis: "Nee, ik zou he niet eens wíllen verkopen aan de hand van één verhaal, maar juist aan de hand van het geheel." Hij glimlacht: "Als je één boek wilt lezen over die periode en je wilt alle grote gebeurtenissen en hoofdpersonen kennen, dan heb je genoeg aan dit boek."

Roodbaard

Als hij er dan toch één prachtig verhaal uit moet pakken, is dat de anekdote over de dramatische dood van keizer Frederik 'Roodbaard' Barbarossa. Dijkhuis: "Deze telg van het huis Hohenstaufen was van 1155 tot aan z'n dood in 1190 keizer van het Heilige Roomse Rijk. Het waren de jaren van de kruistochten. Zijn droomduider had 'm gezegd: majesteit, als u op kruistocht gaat, zult u sterven door verdrinking. Waarop de keizer besloot niet over zee te gaan, zoals velen voor hem deden, maar met een enorm leger via land te reizen. Uiteindelijk werd een val van z'n paard in het riviertje de Selef (in wat tegenwoordig Turkije is) hem fataal. Kreeg die waarzegger dus toch gelijk."

“Als je één boek wilt lezen over die periode en je wilt alle grote gebeurtenissen en hoofdpersonen kennen, dan heb je genoeg aan dit boek.”

'Achterlijke Middeleeuwen'

Van dit soort anekdotes smult Dijkhuis. Hij vindt het dan ook jammer dat veel mensen zo weinig van de Middeleeuwen weten. De ontkenning van die periode begon al tijdens de Renaissance, legt de Hengeloër uit: "De mensen die toen leefden, omarmden de klassieke oudheid. Ze keken neer op die donkere en in hun ogen 'achterlijke Middeleeuwen'. Ik vind het echter een fascinerende tijd. Deze eeuwen zijn mijn volkstuintje, daar wied ik graag in."

icon_main_info_white_glyph

Middeleeuwse zomer

De hoge Middeleeuwen waren relatief welvarend, vandaar de benaming 'Middeleeuwse zomer'. In die eeuwen kwam er meer stabiliteit in de Europese politieke verhoudingen, de economie, handel en bevolking groeide weer en het geestelijke en culturele leven maakte een heropleving door. Daarnaast werd het klimaat op het noordelijk halfrond warmer. Het is tijdens deze periode dat onder andere de wijnbouw in de Nederlanden zijn grootste bloei kende.

Kloosterbier

Op de vraag of Dijkhuis in die tijd had willen leven, kan hij geen eenduidig antwoord geven: "Dat ligt er helemaal aan in welke functie. Ik zou wel abt willen zijn in een groot klooster. Kloosters waren destijds plekken waar schoon water omhoog borrelde. Da's ook de reden dat daar in die jaren al bier gebrouwen kon worden." Minder gelukkig zou hij zijn wanneer hij als ziekelijk kind ter wereld zou komen: "De kindersterfte was enorm hoog. Maar als je je kindertijd had weten te overleven, kon je alsnog heel oud worden. Als gevolg van die kindersterfte echter werden mensen in die tijd gemiddeld niet ouder dan een jaar of 35."

Koopje

Het boek van Gregor Dijkhuis is te koop bij alle boekhandels. Voor ruim 700 pagina's geschiedschrijving betaal je slechts 39,50 euro.

Gregor Dijkhuis Ernst Bergboer
"Ik vind de Middeleeuwen een fascinerende tijd. Deze eeuwen zijn mijn volkstuintje, daar wied ik graag in."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.