Nu het maatschappelijk draagvlak voor de lockdown en andere coronamaatregelen zienderogen afneemt, roepen ook burgemeesters het kabinet op tot een 'exit-strategie'. Een open brief in de Volkskrant is door 30 burgemeesters ondertekend, waaronder Theo Bovens (Enschede) en Sander Schelberg (Hengelo). "We staan op een kantelpunt in de crisis. De vraag is nu: hoe komen we eruit?"
Een keiharde aanleiding voor de brief is er niet. Het is meer een optelsom en combinatie van maatregelen over een langere periode die steeds minder goed zijn uit te leggen. De afgelopen maand, sinds de invoering van de lockdown in december, is dat gevoel in een stroomversnelling gekomen. "Wil je een geloofwaardige handhaving doen, dan kom je als burgemeester in een steeds lastigere positie, vanwege alle onduidelijkheid", aldus Bovens.
In het Veiligheidsberaad - waarvan de vertegenwoordigende burgemeesters van 25 veiligheidsregio's deel uitmaken - leeft volgens Bovens inmiddels het 'algemene gevoel' dat het tijd wordt dat het kabinet een beeld schetst van de weg uit coronacrisis. "Voor bestuurders is een lockdown een makkelijke maatregel, maar een lock-out een stuk moeilijker."
Zelf zegt Bovens dat hij het 'niet leuk' vond dat hij zich deze week genoodzaakt voelde om handhavend op te treden bij het ludieke theaterprotest in Enschedese kapperszaken. Op het Roombeek werd door boa's een 'optreden' van Regine Hilhorst en Bert van der Veen stilgelegd. Boetes zijn er niet uitgedeeld.
"Voor een belangrijk deel worden de coronaregels natuurlijk landelijk bepaald", aldus Theo Bovens. "Wij hebben in ieder geval de behoefte gevoeld om op te roepen om een exit-strategie bekend te maken. En we denken dat 25 januari (mogelijk de volgende coronapersconferentie van het kabinet, red.) daarvoor een goed moment is."
Theo Bovens heeft de open brief in de Volkskrant donderdagochtend ook besproken met zijn dertien collega-burgemeesters in Twente. Volgens hem wordt het standpunt in deze regio breed gedeeld. Arjen Gerritsen, de burgemeester van Almelo, heeft dit ook al uitgesproken via Twitter. Nu rest nog wel de vraag: hoe gaat zo'n heropening van het sociale leven eruit zien?
Want wanneer is 'open' ook echt open? Is dat zonder coronapas of testverplichting of nog altijd onder voorwaarden? Daarover doet Bovens geen persoonlijke of inhoudelijke uitspraken. "Daar is onder bestuurders ook geen eenduidigheid over", zegt hij. "Het zou helpen als verschillende sectoren (zoals horeca of evenementen, red.) zich daarover uitspreken."
De waarnemend burgemeester van Enschede kijkt daarbij ook over de grens. "We hebben deze lockdown gehad over Nederlanders die naar Duitsland of België gaan om te winkelen, maar wat als Duitsland straks een strenger beleid heeft voor horeca (2G plus verplichte test, red.) dan in Nederland? Wat betekent dat dan voor ons?"