Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stichting HeArtpool viert 25-jarig jubileum met buitenkunst

Stichting HeArtpool bestaat dit jaar 25 jaar. De Hengelose stichting is onder meer de initiatiefnemer van de tweejaarlijkse Wolvecampprijs, een aanmoedigingsprijs voor kunstschilders. De organisatie staat verder bekend om tentoonstellingen als Achter de Basiliek beeldend en literair. Ter gelegenheid van het jubileum worden vanaf april twee kunstwerken geplaatst bij het stadskantoor van de kunstenaars Pier van Dijk en Ben Schildkamp.

Beeldende kunst op de kaart zetten

Doel van de oprichting was destijds om de kunsten in Hengelo op een hoger plan te zetten en om toonaangevende kunst naar de stad te halen en daarmee Hengelo op de kaart te zetten. HeArtpool-voorzitter Wil Kuipers heeft de oprichting 25 jaar geleden vanaf de zijlijn meegemaakt, maar was zelf niet bij de oprichting betrokken. "HeArtpool is een groep mensen die een gouden hart heeft voor de beeldende kunst. Die storten ieder jaar een paar duiten in een zak en het bestuur kan daarmee aan de slag om allerlei activiteiten te organiseren," zegt Kuipers.

Twee jubileumwerken

Het 25-jarig bestaan wordt sober gevierd. "Er komen twee jubileumwerken buiten, maar het jubileum zelf wordt vrij eenvoudig gehouden. In deze coronatijd kun je heel veel voorbereiden, maar er kan heel weinig gerealiseerd worden. Daar hebben we al een paar keer last van gehad. We houden het ook bij buitenkunst. Dat kan altijd doorgaan en wordt niet geremd door bijeenkomsten waar veel mensen moeten komen."

De twee werken die in de stad komen te staan, zijn van de Hengelose kunstenaars Ben Schildkamp en Pier van Dijk. Het kunstwerk van Schildkamp toont fragmenten van gebouwen die ooit in die omgeving hebben gestaan, waaronder een klooster en een synagoge. Het andere werk van Pier van Dijk gaat over de wederopbouw met bakstenen met daarop jaartallen en tekst die op de wederopbouw slaat. "Dat project is in april gerealiseerd, maar wordt afgesloten over vier jaar. Op die manier wordt het wederopbouwgevoel weergegeven."

“Daar waar er eigenlijk weinig externe steun is voor de beeldende kunst, floreert het volop. Iedere keer zijn er genoeg mensen die zelf dingen organiseren en dat krijgen ze ook voor elkaar.”

Vaste expositieplek

Kuipers is sinds vorig jaar voorzitter, maar vindt het bijzonder om te zien wat er op het gebied van de beeldende kunst gebeurd in Hengelo. "Daar waar er eigenlijk weinig externe steun is voor de beeldende kunst, floreert het volop. Iedere keer zijn er genoeg mensen die zelf dingen organiseren en dat krijgen ze ook voor elkaar. Het gaat wat dat betreft best goed."

De voorzitter van HeArtpool krijgt zo langzamerhand ook het gevoel dat de bestuurlijke kant van Hengelo de beeldende kunst in Hengelo ook serieus neemt en ziet dat er in Hengelo fantastische dingen worden gedaan. "Ze voelen het belang dat er wat moet gebeuren."

Ben schildkamp fragmenten verdwenen gebouwen klein
Het kunstwerk van Ben Schildkamp toont fragmenten van gebouwen in Hengelo die zijn verdwenen, waaronder een klooster en een synagoge.
Beeld: Ben Schildkamp

Subsidie

Dat gevoel wordt misschien versterkt door het verdwijnen van twee podia voor de beeldende kunst eind 2019, waaronder HeArtgallery, maar ook ArtHok van stichting 074PK. Daardoor ontstond er langzaam maar zeker weer een roep uit de samenleving voor een permanente expositieplek in de stad.

Inmiddels is er een nieuwe kunst- en cultuurnota en stelt de gemeente Hengelo 75.000 euro beschikbaar, maar of dat geld wordt gestoken in een vaste plek om te exposeren of wordt gespendeerd aan zogenaamde pop-up tentoonstellingen en of dat genoeg is, daarover moet nog een knoop worden doorgehakt. Mogelijk moet er dan geld bij, want een vast podium is zo'n 15.000 euro duurder dan een tentoonstellingen op wisselende locaties.

“Drie jaar lang hebben we HeArtgallery gerund. Dat is een topprestatie geweest, maar we kwamen toen tot de slotsom dat dit geen werk is voor vrijwilligers.”

Rol van HeArtpool

Kuipers is positief dat er geld wordt uitgetrokken voor de beeldende kunst. "Het is anderhalf jaar geleden dat HeArtgallery om een bedrag vroeg, dat ver beneden het bedrag ligt wat de gemeente nu ter beschikking wil stellen voor een locatie. Dat voortschrijdend inzicht binnen anderhalf jaar is behoorlijk snel."

Mocht er een vaste expositieplek komen, dan ziet Stichting HeArtpool daarin geen rol weggelegd om de exploitatie op zich te nemen. "Nee, dat kunnen wij niet meer aan. We hebben drie jaar lang HeArtgallery gerund. Dat is een topprestatie geweest, maar we kwamen toen tot de slotsom dat dit geen werk is voor vrijwilligers." Kuipers verwijst wel naar een organisaties als het Enschedese Concordia. "Die zie ik wel in staat om zo'n organisatie onder handen te nemen."

Hoewel het 25-jarig jubileum van HeArtpool sober wordt gevierd, staan er verder genoeg projecten op stapel. Dit jaar wordt er ook weer een HeArtfund-tentoonstelling gehouden en ook de Wolvecampprijs wordt dit jaar weer uitgereikt. Ook komt er een educatief project gericht op jongeren.

Booijink en vennegoor over kunst
Lees ook
Linkse partijen Hengelo verschillen van mening over wat kunst mag kosten
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.