In ondermeer Enschede en Hengelo gingen zaterdag horecazaken open als protest tegen de voortdurende lockdown. Het bleef bij die ene middag: waar de niet-essentiële winkels in heel Nederland die dag weer van het slot mochten, moet de horeca nog zeker tien dagen op de handen blijven zitten. Vandaar dat vrijdag de messen werden geslepen en een dag later de stoelen voor één dag terugkeerden op de terrassen.
De beide gemeentes hadden aangegeven dat er zou worden opgetreden, als het te druk zou worden. Voor zover bekend is dat niet gebeurd. Dat wil zeggen: niet in Hengelo en Enschede. In Almelo gebeurde dat wel. Daar was de burgemeester niet te vermurwen: de cafés moesten dichtblijven. Daarom kregen de twee kroegen die wél wilden protesteren, Café Flashback en Proeflokaal België, een waarschuwing. De eerste werd een kwartier na opening alweer gesloten en kroegbaas Ruud de Jong van Proeflokaal België kreeg een uur na de opening de mededeling dat hij binnen anderhalf uur de deuren weer moest sluiten. Daar had De Jong geen moeite mee, hij was naar eigen ‘blij dat hij een statement had kunnen maken’.
In het Enschedese centrum was het vanaf het middaguur ‘gezellig druk’ in de winkelstraten en op de terrassen op en rond de Oude Markt. Ondanks de lach op z’n gezicht had mede-eigenaar Johnny Beaupain van Café Friends duidelijk gemengde gevoelens over de gezellige drukte op zijn terrasje: “Ik ben blij dat we dit vandaag kunnen doen. Om aan te geven dat het water ons niet áán maar bóven de lippen staat, dragen we duikbrillen.” Terwijl hij het zegt, kijkt hij af en toe angstvallig om zich heen. “Ik vind het nu wel een beetje spannend worden. Onze actie vandaag wordt gedoogd, maar het moet niet te druk worden op het terras. En dat dreigt nu wel te gebeuren.”
Berto Mulder, voorman van de Hengelose afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, was te spreken over het verloop van de actiedag in zijn stad: “Voor zover ik weet is alles in goede orde verlopen. Je kon er op wachten dat het druk zou worden op de dag dat zowel de winkels als de horeca weer open zouden gaan na lange tijd, maar het is keurig binnen de perken gebleven. Als horeca hebben we er ook niks aan om het uit de hand te laten lopen. De insteek van vandaag was immers juist om te laten zien dat horecaondernemers op verantwoorde wijze hun zaak kunnen openen.” Of hij niet bang is dat de besmettingen over een week weer zullen oplopen door een dag als vandaag, antwoordt Mulder scherp: “De cijfers liepen toch ook snel op in al die weken dat de horeca en de winkels wél dichtzaten?”
Kees Riemersma van Café Rocks is net anderhalve dag geleden teruggekeerd uit Zuid-Spanje, nadat hij er per fiets naar toe was gereden. Op die manier wilde hij aandacht vragen voor de penibele situatie waarin hij en z’n collega’s zitten. Riemersma: “Daarom zie ik vandaag ook niet als een feestelijke dag, maar echt als een dag van protest. Op het terras mag best gelachen worden, maar de mensen komen hier in de eerste plaats, omdat ze het samenzijn zo gemist hebben en om mij en m’n personeel een hart onder de riem te steken.”
Joris Eleveld, eigenaar van NOVI aan de Oude Markt en voorman van de Vereniging Horeca Stad Enschede, is duidelijk in zijn antwoord of het bij deze ene dag van protest blijft: “Ja, anders schieten we ons doel voorbij. We hebben onze actie vooraf keurig aangekondigd bij de gemeente en we houden ons aan alle voorzorgsmaatregelen, maar na vandaag gaan we weer dicht. Dat betekent ook dat we niet groot hebben ingekocht voor vandaag. Je kunt hier iets drinken en een eenvoudige lunch bestellen, meer niet.”
Friendseigenaar Johnny Beaupain: “Vandaag is natuurlijk geen dag waarop we het verlies van de afgelopen tijd in een keer goed kunnen maken, maar we komen zo in elk geval nog een beetje van onze voorraad af. Bier blijft gelukkig heel lang goed.”