Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Tori Qureishi: 'Gemiste kans dat Hengelo groene plannen SWB niet financiert'

Tori qureishi swb
Tori Qureishi in de tuin van De Klokstee, waar volgens hem wel volop kleur is: "Kijkend over de heg naar de straat, wordt het grauw."
Beeld: 1Twente

Tori Qureishi, werkcoach van de sociale werkvoorziening SWB in Hengelo, spreekt namens zijn werkgever als hij zegt dat er meer aan gedaan moet worden om de natuurlijke uitstraling van Hengelo te verbeteren. Ook vindt hij dat er niet genoeg groene voorzieningen in de stad te vinden zijn. Volgens Qureishi kan de SWB aan beide aspecten bijdragen, maar moet de gemeente nog overtuigd worden.

Kleurige groenstroken

“Wij als SWB kunnen veel doen in de Hengelose wijken. Als eerste kunnen we zorgen voor meer kleur in de wijk.” Qureishi doelt op het voedselfietsproject, een initiatief waardoor mensen in hoogbouwwoningen hun GFT-afval kosteloos in kunnen leveren om er compost van te laten maken. “Dankzij de compost die wordt gemaakt, kunnen we hier heel veel bloemen planten en dat kost eigenlijk helemaal niets. Met die bloemen kunnen we die saaie groenstroken langs de weg opvrolijken met mooie kleuren”, vertelt Qureishi. “Het straatbeeld in Hengelo is grauw en wij willen dit verbeteren, maar we moeten het groene licht krijgen van de gemeente. De gemeente doet al veel, maar we hopen dat ze hier ook naar gaan kijken.”

icon_main_info_white_glyph

'Ik teken voor 80!'

Een groep van vijf studenten Journalistiek is momenteel in de Hengelose wijk De Nijverheid op onderzoek uit. Wat speelt er in de wijk? Wat gaat er goed en waar lopen bewoners tegenaan? Voor het project ‘Ik teken voor 80!’ maken zij producties voor 1Twente over deze wijk in Hengelo in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Met de naam 'Ik teken voor 80' sprak 1Twente Enschede bij de vorige verkiezingen de ambitie uit om 80% van de Enschedeërs naar de stembus te krijgen.

Sociale contacten

Ook zou Qureishi graag een grotere rol voor de SWB Hengelo zien waar het gaat om activiteiten: “In de stad is het nu saai in de weekenden. Er is niks te doen. Er zijn weinig activiteiten voor jong en oud. Wij kunnen de groentuin uitbreiden tot in de stadstuin, waar we diverse activiteiten kunnen aanbieden. Waar wij naar streven is een boerderijtuin, waar ouderen oud-Hollandse spelletjes met elkaar kunnen doen en kleine kinderen kunnen komen kijken naar hoe planten groeien en dieren leven. Het is dan ook tegelijkertijd een plek om sociale contacten op te doen.”

““In de stad is het nu saai in de weekenden. Er is niks te doen. Wij kunnen de groentuin uitbreiden tot in de stadstuin.”

Meer werk

Verder denkt Tori Qureishi dat de SWB in staat is om bij te dragen aan de werkgelegenheid in Hengelo: “We hopen dat de gemeente met ons meedenkt. Met het project van de voedselfiets kunnen we met bakfietsen heel veel werk aanbieden. Het zou perfect werk zijn voor scholieren, zodat zij voorzien zijn van een bijbaantje. Maar ook in een eventuele boerderijtuin zullen werknemers nodig zijn om de bezoekers van een drankje en een hapje te voorzien.”

Een gemeentewoordvoerder laat desgevraagd weten dat 'het heel creatieve en interessante ideeën zijn, maar dat ze niet passen in de huidige beleidsbegroting'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.