Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vier keer goud voor Hengelose Jade Groenewoud op NK schaatsen

Wennemars en groenewoud
Jade Groenewoud en Joep Wennemars wonnen de allroundtitels bij de junioren. Wennemars is de zoon van voormalig topsprinter Erben Wennemars. Wennemars en Groenewoud komen allebei uit voor team TalentNED.
Beeld: Eigen foto

De Hengelose schaatster Jade Groenewoud heeft zondag met overmacht de Nederlandse allroundtitel bij de junioren veroverd. Na een prima eerste dag op zaterdag met goud op de 1.500 meter en een vijfde plek op de 500 meter was er zondag winst op zowel de 1.000 als de 3.000 meter. Op de mass start was er zondag ook nog zilver.

TalentNED

Op het NK in Groningen werden naast een allroundtitel ook titels op de verschillende afstanden weggegeven. Groenewoud stond na de eerste wedstrijddag al aan de leiding in het algemeen allroundklassement en die plek gaf de rijdster van de formatie TalentNED niet meer uit handen.

Overmacht

Meest opzienbarend was wel de overmacht waarmee Groenewoud de twee langste afstanden won. De 1.500 meter won ze in 2.01.65, bijna 3 seconden voor de nummer drie in het allroundkampioenschap Pien Smit uit Langedijk. Op de dubbele afstand was de overwinning nog indrukwekkender: ze eindigde met haar 4.15.81 bijna 12 (!) seconden voor Chloé Hoogendoorn uit het Zuid-Hollandse Woubrugge. Twee jaar geleden werd zij nog Nederlands Kampioen.

Jade groenewoud EIGEN FOTO
Lees ook
Hengelose Jade Groenewoud schaatst dit weekend voor WK-tickets

Joy Beune

Groenewoud is met deze titel de eerste Twentse sinds Joy Beune de titel vier jaar geleden won. De Bornse, tegenwoordig uitkomend voor Jumbo-Visma, was in 2018 allroundkampioen bij de junioren. De eerste Twentse schaatsster met die titel was in 2001 Frédérique Ankoné uit Oldenzaal.

Joep Wennemars

Bij de mannen stond er dit weekend geen maat op Joep Wennemars. De jonge Dalfsenaar, die de laatste maanden grote stappen maakt met veel persoonlijk records, bekroonde zijn sterke seizoen met de juniorentitel allround. Ook hij rijdt voor TalentNED.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.