Verkeer
Stuur appje
Zoek

Werkstraf geëist tegen veroorzaker ongeval waarbij 74-jarige buspassagier overlijdt

Busbaan weusthag hengelo
De busbaan Weusthag ter hoogte van de Willem de Kooningstraat. Hier raakten vorig jaar bij een ongeluk drie mensen gewond, waarvan een ernstig. Deze vrouw overleed later in het ziekenhuis.
Beeld: Google Streetview

Een rijverbod van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, en een werkstraf van 120 uur. Dat is volgens het Openbaar Ministerie een passende straf voor de 80-jarige automobilist die afgelopen voorjaar op een busbaan in Hengelo een aanrijding met een stadsbus veroorzaakte. Daarbij raakte een 74-jarige passagier dermate gewond dat ze een dag later overleed. Twee anderen raakten lichtgewond.

Geen voorrang

De bejaarde bestuurder wordt verweten dat hij op zondag 25 april vorig jaar de busbaan Weusthag ter hoogte van de Willem de Kooningstraat kruiste zonder te stoppen. Dat was te zien op bewakingsbeelden in de bus. Die beelden werden vrijdag 7 januari in de rechtbank getoond. Daarop is ook te zien hoe de auto van de 80-jarige na de aanrijding tot stilstand komt in een bushokje verderop.

Lappenpoppen

Door de klap vliegt een aantal buspassagiers als lappenpoppen door de bus. Eén van hen is een 74-jarige vrouw, die met haar kleinzoontje in de bus zit. Ze wordt uit haar stoel gelanceerd. Ze probeert nog een stang te grijpen, maar ze grijpt mis. De vrouw komt met een klap voor in de bus terecht en raakt zwaargewond. Er wordt een traumahelikopter opgeroepen. Medici stellen een dwarslaesie, meerdere gebroken ribben en ernstig hersenletsel vast. Ze overlijdt een dag later in het ziekenhuis.

'Had moeten stoppen'

"Ik weet dat ik fout zat", zei de 80-jarige bestuurder, die via een videoverbinding zijn rechtszaak vanuit huis bijwoonde. "Ik had moeten stoppen." Volgens de man had hij de stadsbus niet zijn aankomen, mogelijk omdat een reclameposter op de zijwand van een bushokje hem het zicht op de busbaan ontnam. Daarnaast deed de signalering, die passerende automobilisten moet waarschuwen als er een bus aankomt, het niet, volgens de man.

icon_main_info_white_glyph

'Ster aan de hemel'

De nabestaanden van de 74-jarige vrouw hebben laten weten dat ze vrede hebben met de plotselinge dood van hun geliefde moeder en grootmoeder. Haar kleinzoon, die het ongeval van dichtbij meemaakte, denkt dat oma nu een 'ster aan de hemel' is.

Uitspraak over twee weken

Volgens de officier van justitie had de 80-jarige beter moeten opletten, zeker omdat hij de situatie op de overgang van de busbaan goed kende. De man wist daarom ook dat de signalering soms weigerde en toch koos hij er volgens de officier voor om zonder te stoppen door te rijden. Of de 80-jarige een rijverbod en een werkstraf krijgt blijkt over twee weken, dan doet de rechtbank uitspraak.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.