Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Enschedese rijscholen dupe van lage slagingspercentages in het westen'

Enschedese rijscholen zijn het niet eens met de aangekondigde maatregelen van directeur Alexander Pechtold van het CBR. Hij zegt dat dat kandidaten voordat ze mogen afrijden van twee rijscholen groen licht moeten krijgen. Volgens Pechtold moet die maatregel voorkomen dat slecht voorbereide leerlingen achter het stuur kunnen kruipen voor het rijexamen.

Met dit nieuwe plan hoopt het CBR het slagingspercentage te verhogen. “Dit geldt niet voor het oosten van Nederland. Wij worden de dupe van de situatie in het westen waar het slagingspercentage lager ligt”, aldus de Enschedese rijschoolhouder Hans Pierik.

“Ik denk ook dat dit een storm in een glas water is. Langzaam ebt dit idee wel weer weg”

Ook is het niet haalbaar om mensen mee te laten rijden in extra uren. “We werken door corona al zo effectief mogelijk en dit nieuwe plan zou roet in het eten gooien. Dat betekent dat ik in de week zuivere lesuren moet inruilen voor extra examens van andere rijscholen”, aldus de rijschoolhouder. “Ik denk ook dat dit een storm in een glas water is. Langzaam ebt dit idee wel weer weg”, voegt Pierik toe.

Vriendjespolitiek

De angst bij rijscholen is ook dat vriendjespolitiek om de hoek komt kijken bij de examens. “Het gaat voorkomen dat ik bijvoorbeeld van een bevriende rijschool examens moet afnemen. Hoe makkelijk is het dan om gewoon een handtekening te zetten zonder dat ik er onkosten door heb”, meldt een rijschool uit Enschede. Een oplossing ligt er wel volgens een andere rijschool; “Ik zou het minder erg vinden als ik een som geld krijg en een hele dag zonder lessen plan. Op die dag kan ik dan de hele dag alleen maar second opinion examens afnemen”.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.