Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Groente en fruit verpakken als wetenschap in Hengelose Hazemeijerhal

Twintig jaar nadat Holec het Hazemeijer-terrein aan de Tuindorpstraat in Hengelo verliet, vestigt zich weer een groot bedrijf in een van de hallen tussen beide spoorlijnen in Hengelo. Het gaat om JBT-FTNON, voluit 'John Bean Technology - Food Technology Noordoost-Nederland'. Dit weekend wordt er verhuisd en vanaf maandag gaat de 40 man personeel er aan de slag.

Vlakbij station

Directeur Richard Groenendijk is in z'n nopjes met de verhuizing van Almelo naar Hengelo. "In Almelo zitten we op een gewoon bedrijventerrein, hier komen we op een bijzondere plek met allerlei mooie functies. Om te beginnen zitten we vlakbij het station. Da's erg handig voor een bedrijf dat voornamelijk klanten op bezoek krijgt vanuit het buitenland. Zeker 90 procent komt per trein vanaf Schiphol. Daarnaast zitten we dichtbij het ROC van Twente. Als technologiebedrijf dat wil groeien zijn we op zoek naar personeel, maar ook naar stagiairs en afstudeerders en we zoeken verbinding met het lokale bedrijfsleven. En als klap op de vuurpijl zitten we pal naast techniekmuseum Oyfo!"

Huurcontract voor 10 jaar

JBT-FTNON vestigt zich in hal B05. Da's de hal die je vanaf de Emmaweg komende aan je rechterhand ziet. Links, in hal B06, werd tot voor kort gevaccineerd door de GGD en zaten een maand lang honderd asielzoekers. In B05 werden na het vertrek van Holec allerlei, vaak kleinschalige evenementen gehouden. Nu komt er voor het eerst in twee decennia een partij in die de hal voor langere tijd gaat huren, laat Groenendijk weten: "We huren voor 10 jaar, met een optie voor nog eens 10 jaar."

“Om te beginnen zitten we vlakbij het station. Da's erg handig voor een bedrijf dat voornamelijk klanten op bezoek krijgt vanuit het buitenland. Zeker 90 procent komt per trein vanaf Schiphol.”

'Enorm goeie klik'

De eerste gesprekken voerde hij met de vorige eigenaar BOEi, maar de handtekening werd pas gezet twee weken nadat het Rijssense Roelofs en Haase het complex had gekocht. Groenendijk: "Dat was nog best even spannend. BOEi is een ideële partij, Roelofs en Haase een commerciële: die hebben toch andere belangen." Het waren de gesprekken met BOEi die Groenendijk overtuigden: "Er was een enorm goeie klik. Daarnaast: deze locatie heeft zoveel uitstraling door wat hier in het verleden allemaal gebeurd is. Het is geweldig om daar nu een vervolg aan te geven."

icon_main_info_white_glyph

Wat doet JBT-FTNON?

JBT-FTNON ontwikkelt en maakt hightech apparatuur voor de productie van versproducten en verse voedselverwerking. Op de locatie in Almelo vindt naast de ontwikkeling ook de productie van de machines plaats. Gezien de wereldwijde levering en het feit dat JBT wereldwijd productievestigingen heeft, is ervoor gekozen om de productie voortaan in andere JBT-vestigingen te gaan doen, dichter bij de klant. Hengelo wordt een echte ontwikkellocatie, waar veel buitenlandse klanten een kijkje zullen komen nemen. De nieuwste machines worden er gedemonstreerd en klanten kunnen er hun eigen producten testen. Het bedrijf is onderdeel van het Amerikaanse, beursgenoteerde bedrijf John Bean Technologie (JBT) dat een jaaromzet heeft van 2 miljard. Het bedrijf heeft vestigingen in verschillende Europese landen en in Nederland in Amsterdam en Hengelo. In Hengelo werken vanaf maandag 10 januari 40 mensen. Dat worden er de komende jaren meer.

“Er is wel eens wat scepsis over de effectiviteit van Oost NL, daarom is het mooi om zo'n succesverhaal te horen.”

Oost NL

Het bedrijf werd in haar zoektocht naar een nieuwe locatie geholpen door Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij die in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en de provincies Overijssel en Gelderland de regionale economie moet versterken door met publiek geld te investeren in ondernemers in de regio. Groenendijk: "We hadden ook zelf kunnen gaan zoeken, maar Oost NL wist precies wat we zochten. Een tweede grote voordeel was dat we anoniem konden blijven. Daarmee voorkom je onnodige onrust onder het personeel." Ten Heuw lacht: "Er is wel eens wat scepsis over de effectiviteit van Oost NL of hun werk blijft onder de radar, daarom is het mooi om nu zo'n succesverhaal te horen."

Hazemeijer hal boven
Richard Groenendijk: "Deze locatie heeft zoveel uitstraling door wat hier in het verleden allemaal gebeurd is."
Beeld: Gemeente Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.