Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Bentelo

Kip pixabay
Bij legkippen op een pluimveebedrijf in Bentelo is vogelgriep vastgesteld.
Beeld: Pixabay

Bij legkippen op een pluimveebedrijf in Bentelo is vogelgriep vastgesteld. Drie pluimveebedrijven die in een straal van 1 kilometer liggen, worden geblokkeerd en onderzocht.

Hoog- of laagpathogeen

Het is nog niet bekend of het gaat om de milde, laagpathogene variant of om de hoogpathogene vorm, die leidt tot ernstige ziekte en sterfte bij het pluimvee. Dat wordt morgen duidelijk, aldus het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Als blijkt dat het om de laagpathogene variant gaat, worden de dieren niet geruimd. Als het de hoogpathogene vorm blijkt te zijn, worden alle dieren geruimd van het besmette bedrijf én het bedrijf dat er direct naast ligt en dat van dezelfde eigenaar is.

icon_main_info_white_glyph

Hoogpathogeen of laagpathogeen?

Vogelgriep is de verzamelnaam voor het ziektebeeld dat wordt veroorzaakt door verschillende typen vogelgriepvirussen. Hoogpathogene vogelgriep leidt tot ernstige ziekte of overlijden bij (water)vogels. Laagpathogene vogelgriep verloopt juist mild of zelfs zonder ziekteverschijnselen. Van hoogpathogene vogelgriep hoeven mensen niet ernstig ziek te worden. Hoog- of laag pathogeen voor vogels zegt weinig over de risico’s voor mensen. Bron: RIVM

Vervoersverbod

Er is per direct een vervoersverbod ingesteld voor de 32 pluimveebedrijven die in een straal van 10 kilometer liggen. Dit geldt voor alle vogels, broed- en consumptie eieren, maar ook voor mest, gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten van bedrijven met gevogelte.

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen, zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels. Onder risicovogels vallen ‘gehouden hoenderachtigen’, zoals kippen, watervogels en loopvogels.

Halverwege december werd bij een pluimveehouder in Den Ham vogelgriep vastgesteld. Alle 80.000 kippen werden geruimd om verspreiding te voorkomen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.