Verkeer
Stuur appje
Zoek

Collectie Overijssel maakt nieuwe dossiers van net na de Tweede Wereldoorlog openbaar

1 Bevrijding Zwolle collectie Historisch Centrum Overijssel 2

Een door Amerikaanse militairen kort en klein geslagen café, een brief namens de Nederlandse Kappersbond met een klacht dat een lid verplicht wordt tot scheren en knippen van de ‘Engelse bezetting’ en administratieve lijsten met woonadressen van Joodse gezinnen. Bij Collectie Overijssel is deze informatie uit en kort na de Tweede Wereldoorlog vanaf begin dit jaar 1 januari 2022 openbaar en beschikbaar voor historisch geïnteresseerden.

Het is maandag Openbaarheidsdag. Die dag wordt gebruikt om het belang van archieven voor de samenleving en de openbaarheid van archieven onder de aandacht te brengen.

Soms zijn archieven niet openbaar om bijvoorbeeld de privacy van nog levende personen te beschermen. Er wordt altijd afgesproken wanneer die informatie dan wel beschikbaar komt voor het publiek. En dat gebeurt altijd op 1 januari na het verstrijken van de afgesproken termijn.

120 archieven

Bij Collectie Overijssel worden dit jaar 120 archieven toegankelijk, waarin stukken uit de periode 1945 - 2001. Naast dossiers die interessant zijn voor onderzoek naar wat er speelt in de samenleving kort na de Tweede Wereldoorlog, zijn er ook veel dossiers bruikbaar voor genealogisch onderzoek.

Puzzelstukje

Directeur Vincent Robijn, directeur Collectie Overijssel: “Het is interessant om te zien wat nog te ontdekken valt. Het kan het missende puzzelstukje in je stamboom zijn of een onderzoek naar de impact van de Tweede Wereldoorlog op het dagelijks leven in Overijssel.”

Onderzoek

Op de website van Collectie Overijssel is vanaf 1 januari 2022 een compleet overzicht te vinden van de openbaar gekomen archiefstukken. Ga zelf op onderzoek uit op www.collectieoverijssel.nl

Tijdens de huidige lockdown zijn de studiezalen gesloten. Bekijk of er scans beschikbaar zijn of vraag deze aan door een mail te sturen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.