Zelfstandige ondernemers uit Enschede die vanwege de lockdown moeite hebben om hun vaste lasten te betalen, kunnen mogelijk op korte termijn weer financiële steun krijgen. Het college wil een deel van de overgebleven 3 miljoen euro uit de zogeheten TONK-regeling gebruiken voor een eigen steunpakket. Het grootste deel blijft voorlopig op de plank.
De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is afgelopen jaar in het leven geroepen. Het steunpakket is bedoeld voor huishoudens (dus ook zzp'ers) die kunnen aantonen dat zij door de coronacrisis een terugval in inkomsten hebben. Het gaat om een tegemoetkoming van maximaal 500 euro per maand in woonlasten zoals huur, aflossing hypotheek en gas, water en licht.
Gemeenten zijn verantwoordelijk gesteld voor de verdeling van de gelden. In de eerste helft van het jaar heeft Enschede zo'n 8 ton aan TONK-gelden van het Rijk ontvangen, in oktober nog eens bijna 2,5 miljoen euro.
Of de regeling nu te weinig bekendheid geniet bij zzp'ers of dat de omvang van het steunpakket niet aansluit bij de behoefte, er is in ieder geval veel minder aan TONK-geld uitgekeerd dan er beschikbaar was. In Enschede gaat het om een totale uitkering van 270.000 euro, gelijk aan 540 maximale maandbedragen.
Met andere woorden: er is nog zo'n 3 miljoen euro 'over' uit de TONK-regeling. En nu er weer sprake is van een nieuwe lockdown is het risico dat zzp'ers of huishoudens opnieuw in financiële problemen dreigen te raken. De gemeenteraad heeft besloten om ruim 5 ton van de TONK beschikbaar te stellen voor een eigen regeling voor inkomensondersteuning.
Hoe die regeling eruit gaat zien, is niet bekend. Verantwoordelijk wethouder Arjan Kampman (PvdA) laat desgevraagd weten dat hij halverwege januari verwacht een concreet plan te hebben. Het is dus ook niet duidelijk of de nieuwe steun alleen bedoeld is voor zzp'ers of dat ook andere Enschedese ondernemers er aanspraak op kunnen maken.
Maar... wat gebeurt er dan met de andere 2,5 miljoen euro die de gemeente Enschede van het Rijk heeft ontvangen om zzp'ers en huishoudens te ondersteunen? Omdat dit bedrag pas in het najaar op de rekening van de gemeente is gestort, zegt wethouder Kampman deze TONK-gelden 'bij de jaarrekening' worden besproken'.
Dat kan betekenen dat het geld in de gemeentelijke spaarpot verdwijnt, maar het college (of de gemeenteraad) zou ook andere voorstellen kunnen doen. Omdat er in maart gemeenteraadsverkiezingen zijn, zou het zomaar kunnen dat het nieuwe college uiteindelijk een voorstel doet.