Verkeer
Stuur appje
Zoek

App-angst ouderen door privacy-voorwaarden

Jongeren klikken de zonder nadenken verder bij de privacy-voorwaarden, maar ouderen hebben daarmee een serieus probleem. Dit blijk uit onderzoeken van Saxion Hogeschool en het Amsterdams Universitair Medisch Centrum. De angst van ouderen voor de privacy voorwaarden gaat zo ver dat ze weigeren sommige apps te gebruiken. De onderzoekers willen apps gebruiksvriendelijker maken.

Door privacy-voorwaarden geen apps

En dat terwijl apps op een laptop, tablet of smartphone ouderen helpen in hun dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan beeldbellen met bekenden, het spelen van geheugenspellen of het volgen van wandelroutes in het park. Sommige ouderen beginnen daar niet aan, omdat ze onzeker worden van de privacy-voorwaarden en er niet mee akkoord gaan, terwijl dat wel moet om de app te kunnen gebruiken.

De drempel om apps te downloaden of te gebruiken ligt voornamelijk in de voorwaarden. “Vaak zijn de voorwaarden moeilijk te gebruiken”, stelt onderzoeksleider David Neal. Ook een probleem dat in het onderzoek van Neal voorbijkomt, is dat zorg op afstand door middel van apps moeilijk wordt wanneer ouderen de app niet kunnen downloaden.

Samenwerken tot een oplossing

Het Amsterdam UMC en Saxion proberen samen een oplossing te zoeken. “Het Amsterdam UMC zorgt voor een meer theoretische oplossing en Saxion brengt het in de praktijk”, aldus de onderzoeksleider. Op dit moment wordt voornamelijk gezocht naar het gebruiksvriendelijker maken van apps. “We moeten luisteren naar de mensen anders blijven ze de apps niet gebruiken. In de praktijk zal dat betekenen dat we de tekst begrijpelijker maken en in verschillende stappen de ouderen mee nemen in wat ze moeten weten”, zegt Neal.

Privacy stap1 verzamelde gegevens David Neal
Beeld: Saxion
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.