Verkeer
Stuur appje
Zoek

Peperduur warmtenet loopt kans zich uit de markt te prijzen door koppeling met aardgastarieven

DSCF2635
Twence zorgt voor de aanvoer van warm water voor het warmtenet
Beeld: Henk ten Harkel

De koppeling van de gasprijs aan het warmtenet baart grote zorgen. De kans is erg groot dat de tarieven voor de stadsverwarming (warmtenet) per 1 januari excessief stijgen. BurgerBelangen Hengelo bindt de kat de bel aan en vraagt zich af het warmtenet straks nog wel betaalbaar is.

Burger Belangen stelt in een aantal schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders ook dat de aanleg van het warmtenet, dat zeker voor Hengelo en Enschede een cruciaal onderdeel is voor de uitvoering van de energietransitie, onder grote druk komt te staan.

Stijging kosten

“De stijging van kosten van warmtenet raakt veel inwoners in Twente. Deze prijsstijging betekent een stijging van soms honderden euro's per jaar. Zoals u in bovengenoemd onderzoek kunt lezen verwachten veel huishoudens moeilijk rond te kunnen komen. Zelfs inclusief de compensatie van de overheid”, stelt de partij vast.

Ontmoedigen

Daarbij komt nog, schrijft BBH, dat de energiebelasting op gas is verhoogd om gasverbruik te ontmoedigen en zijn de elektriciteitskosten verlaagd om de aanschaf van warmtepompen te stimuleren. “Gebruikers van warmtenet zijn nu en in de toekomst dus duurder uit omdat hun energiekosten gekoppeld zijn aan de gasprijs.

Bij gebruikers van een elektrische warmtepomp zijn de energiekosten gekoppeld aan de elektriciteitsprijs, dus zij zijn goedkoper uit. Dit is tegenstrijdig. Warmtenet wordt hierdoor naar onze mening ontmoedigd.”

Twekkelerveld en Nijverheid

Op de warmtenetten in Enschede, Hengelo, Almelo zijn 12.000 woningen aangesloten en ruim 200 zakelijke klanten. De gemeenten, die tevens aandeelhouder van warmteleverancier Twens zijn, doen momenteel hun uiterste best om bewoners van bijvoorbeeld Twekkelerveld in Enschede en de Nijverheid in Hengelo van het gas af te krijgen en daarvoor in de plaats het warmtenet aan te prijzen bij die bewoners.

Regionaal warmtenet

Momenteel loopt een onderzoek naar de haalbaarheid voor een regionaal warmtenet waarmee 100.000 huizen in de Twentse steden kunnen worden verwarmd. Burger Belangen vraagt het college dan ook om ‘dringend naar de financiële gevolgen voor de huishoudens te kijken’. De politieke partij vraagt ook om onderzoek te doen naar de gevolgen van de prijsstijging en wil aandacht voor de moeilijkheden die de koppeling van het warmtenettarieven met de aardgasprijs met zich meebrengen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.