Aan de potentiële achterban in Enschede kan het niet liggen. Toch heeft het landelijke partijbestuur van de politieke beweging DENK besloten om geen kandidatenlijst toe te staan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent dat DENK na één verkiezingsperiode alweer uit de Enschedese raadzaal verdwijnt.
Hoewel DENK 'maar' één zetel in de gemeenteraad bezit, is er met name in bepaalde wijken en buurten een grote achterban. Bij het stembureau in Wesselerbrink Noord-Oost (omgeving Het Lang) was DENK bij de gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden zelfs de grootste met bijna 20 procent van de stemmen.
Het partijbestuur in Den Haag heeft desondanks besloten om voor de komende verkiezingen geen kandidatenlijst in Enschede toe te staan. "Het is niet gelukt om een goed team samen te stellen, zoals we voor ogen hebben", aldus DENK-woordvoerder Abdellah Dami.
Zo'n team moet over de maximale competenties beschikken, zegt hij. "Als we de verantwoordelijkheid nemen om in Enschede mee te doen, moeten we onze beloftes kunnen nakomen. Als dat niet goed gaat, stellen we de mensen die op ons hebben gestemd teleur." En dat wil de partij, aldus de woordvoerder, voorkomen.
Zo komt na vier jaar een (voorlopig) einde aan DENK Enschede. Dat het de laatste tijd intern niet lekker liep, was duidelijk. Fractieleider Enes Sariakçe kondigde onlangs aan dat hij na de verkiezingen zou gaan stoppen. In zijn bekendmaking op Facebook haalde Sariakçe uit naar het landelijke partijbestuur en zijn 'directe collega's', van wie hij weinig steun zou hebben ervaren tijdens zijn afwezigheid door een burn-out.
Een directe collega is Taha Çoban, die de honneurs van Sariakçe in de gemeenteraad waarnam in diens afwezigheid en tevens de beoogde lijsttrekker bij gemeenteraadsverkiezingen was. In een open brief, die onlangs op de website van GeenStijl is geplaatst, stellen bezorgde DENK-leden dat de situatie in Enschede een belangrijke rol heeft gespeeld bij een voortdurend conflict tussen het partijbestuur en Farid Azarkan, de fractieleider in de Tweede Kamer.
Azarkan zou het voor Sariakçe hebben opgenomen, waar het partijbestuur zich juist achter Çoban zou hebben geschaard. Hoe het ook zij, via een woordvoerder laat DENK-voorzitter Ejder Köse weten dat een conflict binnen de partij 'geen enkele rol' heeft gespeeld bij de keuze om niet mee te doen bij de verkiezingen in Enschede. "Dat is echt een ander spanningsveld."