Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nederlandse skatetop schittert tijdens NK Street Skateboarden in Enschede

De Nederlandse skatetop was dit weekend in Enschede voor het NK Street Skateboarden. Voor het eerst werd het topsportevenement in Enschede gehouden. “Ontzettend gaaf dat we dit hier hebben kunnen organiseren”, zegt bestuurslid Lennart van Roeden van Skatepark De Fabriek.

Lokaal talent

Het is een gemêleerd gezelschap in skatepark De Fabriek; van jong tot oud doet een gooi naar de titel. Naast de voltallige olympische ploeg doen ook andere talenten mee, ook uit Twente. Eén van die lokale talenten is Bert Wilmink uit Hengelo. “Mooi dat het in Enschede is. Normaal moet ik altijd een hotel boeken.” De 17-jarige skater wordt gezien als een groot talent: “Ik train vier keer per week in Den Haag en Den Bosch. Daar bereid ik mij voor op wedstrijden, maar eigenlijk skate ik iedere dag. Ook veel met vrienden”, zegt Wilmink.

vijfenveertig seconden de tijd

Tijdens het NK worden skaters verdeeld over een aantal ‘heats’. Tijdens deze kwalificatierondes krijgen de skaters tweemaal een ‘run’ van 45 seconden. In dit korte tijdsbestek moeten de skaters een reeks trucs uitvoeren. De skaters bepalen zelf welke trucs ze waar uitvoeren. De jury geeft punten voor de uitvoering en de creativiteit van de stunt.

Gemoedelijke sfeer

Het mag dan een topsportevenement zijn, maar van afgunst of oplopende rivaliteit is geen sprake. De sfeer is gemoedelijk. Veel vrienden nemen het op tegen elkaar: “Iedereen is wel competitief en iedereen wil natuurlijk winnen. Als ik het een keer slecht doe dan hoop ik wel dat mijn vrienden winnen, natuurlijk. Ik gun het iedereen om het goed te doen”, aldus Wilmink.

Populariteit in de lift

De populariteit van skaten zit de laatste jaren in de lift. Ook is het sinds dit jaar dat skateboarden officieel een olympische sport is. Ook Lennart van Roeden merkt dat. Hij is bestuurslid bij Skatepark De Fabriek. Samen met Skateboard Federatie Nederland organiseren zij het NK. “Je merkt dat skaten de laatste jaren steeds populairder geworden. Zeker sinds corona”, zegt Van Roeden. Door corona mochten veel sporten niet doorgaan, waardoor veel jongeren zijn gaan skaten.

Winnaars

De olympische ploeg deed goede zaken in Enschede. Roos Zwetsloot wist haar NK-titel te prolongeren. Keet Oldenbeuving eindigde als tweede en Candy Jacobs werd derde. Bij de mannen ging de 15-jarige Daniel Moragues uit Groningen er met de winst vandoor. Douwe Macaré werd tweede en Robbin de Wit werd derde. Bert Wilmink werd vijfde.

Als het aan Van Roeden komt er weer een Nederlands kampioenschap in Enschede: “Door corona kon er geen publiek bij zijn. We hebben wel afgesproken dat we in de komende jaren het nogmaals gaan organiseren, wanneer er wel weer publiek bij kan.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.