Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Kamermeerderheid wil per direct stoppen met injectie van afvalwater in Twente

Oude NAM injectieput Foto RTV Oost 2
Een oude NAM injectieput
Beeld: RTV Oost

Een flinke meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de injectie van afvalwater in Twente per direct stopt. De minister moet de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vragen om te stoppen met injecteren, in ieder geval totdat duidelijk is of zuiveren van het water een beter alternatief is. Door: Oscar Siep (RTV Oost)

Dat stilleggen zou tijdelijk kunnen zijn, maar dan moet er eerst een nieuw besluit worden genomen over de verwerking van het afvalwater uit Schoonebeek. De Kamer wil ook dat daar zo snel mogelijk een besluit over wordt genomen.

Gisteravond stemde de Tweede Kamer over de moties die in de afgelopen dagen zijn ingediend over de afvalwaterinjectie in de Twentse bodem. Het voorstel van CDA, ChristenUnie en D66 kreeg een meerderheid van de Kamer, GroenLinks haalde de meerderheid voor een ander verzoek over de oliewinning in Schoonebeek.

'Goeie meerderheid'

Agnes Mulder, CDA-Kamerlid en initiatiefnemer van de motie, is heel erg blij. "Hier ben ik echt heel blij mee. Ik hoop dat de zorgen kunnen worden weggenomen en dat we een nieuwe weg kunnen inslaan met afvalwaterzuivering. Echt heel mooi nieuws dit."

Belangen van omwonenden moeten meetellen

Een motie op initiatief van GroenLinks met een soortgelijk verzoek haalde het niet. Suzanne Kröger wilde een moratorium, stop zetten van de injectie van afvalwater totdat er een alternatief is, waardoor de huidige injectie overbodig is.

GroenLinks haalde wel een ander succes dat ook voor Twente goed kan uitpakken. De partij vindt dat de voor- en nadelen van gas- en oliewinning ongelijk zijn verdeeld. De winst vloeit naar de staatskas en in Twente worden alleen de lasten gedragen.

De Tweede Kamer heeft de minister van Economische Zaken gevraagd om een analyse te maken van de maatschappelijke kosten en baten van de oliewinning in Schoonebeek. Daarin moet dan gekeken worden naar de beste lange termijn opties, ook voor het afvalwater dat uit die oliewinning komt. Het is volgens de Kamer belangrijk dat milieu, volksgezondheid en de lokale belangen van Drenthe en Twente hierin worden meegewogen.

Actiegroep: 'Geweldige eerste stap'

De stichting Stop Afvalwater Twente strijdt al jaren voor zuivering van het afvalwater. De stichting vreest onder meer dat de chemicaliën in het water op termijn de natuur in gevaar brengen. De Twentse gemeenten willen de injectie stop zetten en deden daartoe al in 2016 een oproep.

Voorzitter Freddy Mensink van Stop Afvalwater Twente: "Geweldig deze eerste grote stap om Noordoost-Twente te verlossen van deze ellende. We rekenen er op dat Minister Blok de strekking van deze motie zo snel mogelijk uitvoert." De stichting wil dat de NAM serieus kijkt naar een andere manier van verwerken van het afvalwater. Daarvoor is een petitie gestart.

Oude NAM injectieput Foto RTV Oost 2
Lees ook
Twentenaren tekenen petitie 'tegen dat verrekte afvalwater'

"De Tweede Kamer neemt met dit besluit eigenlijk de rol over van het Staatstoezicht op de Mijnen, die naar onze mening had moeten besluiten dat de NAM, hangende alle onderzoeken, de oliewinning en de daarmee gepaard gaande afvalwaterinjecties nog niet opnieuw had mogen opstarten. We zijn heel blij met deze eerste voet tussen de deur. Ook mede door de pressie vanuit de Twentse politiek."

Dagelijks 3 miljoen liter

Sinds 2011 injecteert de Nederlandse Aardolie Maatschappij het afvalwater uit de Drentse oliewinning in oude gasvelden in Noordoost-Twente. Dagelijks gaat er drie miljoen liter vervuild water in een gasveld dat strekt van van Oldenzaal tot Ootmarsum. Sinds 2011 is in totaal 10 miljard liter geïnjecteerd. De NAM heeft een vergunning voor de injectie van totaal 45 miljard liter.

NAM: 'Forse gevolgen voor NAM en regio'

De NAM vreest zelf dat een besluit om de olieproductie te stoppen, zowel voor henzelf als voor de regio forse gevolgen zal hebben. "Uiteraard herkent NAM de zorgen die de bewoners en daarmee ook de Kamerleden hebben en het verzoek de waterinjectie te stoppen", laat de oliemaatschappij weten in een schriftelijke reactie.

"Echter, in de herevaluatie die uitgevoerd is in 2016 is andermaal door onafhankelijke experts vastgesteld waaronder de Commissie MER dat de huidige methodiek de meest milieuvriendelijke optie is. Daarnaast is ook door de toezichthouder SodM opgemerkt dat waterinjectie een veilige en verantwoorde methode is."

Oude NAM injectieput Foto RTV Oost 2
Lees ook
Injectie afvalwater in Twente ‘veilig en verantwoord’ zegt NAM-geoloog

De NAM vervolgt: "In 2016 is ook een onafhankelijke studie van TNO uitgevoerd in opdracht van EZK. Hierin worden vele van de doemscenario’s die in de media de ronde doen weerlegd. Onafhankelijke instanties en onze toezichthouder SodM zien dus geen reden om deze activiteit te stoppen."

Niet alleen gaat het om een grote financiële schade, er gaan volgens de maatschappij ook honderden arbeidsplaatsen in Drenthe verloren als wordt besloten tijdelijk te stoppen. "De NAM wacht daarom de reactie van de minister van EZK op de aangenomen motie eerst af. Wij herkennen ons ook in zijn eerste reactie in de Tweede Kamer dat er voor de sluiting momenteel geen enkele rechtsgrond bestaat."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.